Австрійський посадовець відправив двох українських підлітків до Москви нібито для воззʼєднання з родиною

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Посадовець австрійської землі Тіроль без консультації з відповідними українськими органами відправив до Москви двох неповнолітніх українців нібито для возз’єднання родини. Його дії розслідують.

Про це повідомляє місцеве видання Der Standard.

Російська омбудсман з підлітками та їхніми матерями. Фото: ТАСС

У четвер консульство України в Тіролі, а згодом і посольство України поінформували владу землі Тіроль про те, що двох українських підлітків віком 16 та 17 років вивезли з Тіролю до Москви в межах возз’єднання сім’ї, водночас відповідальні особи не поінформували про це українську владу.

“Двоє молодих українців спочатку прибули до Тіролю в межах допомоги Україні та були розміщені в дитячо-юнацькому закладі. За наявною в нас інформацією, до справи був залучений співробітник Європейського інституту омбудсмана, який також працює у відомстві омбудсмана землі Тіроль”, – повідомив директор земельного бюро Герберт Форстер.

За його словами, співробітник, очевидно, діяв на прохання російської Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової. Цей посадовець нібито мав інформацію від російського посольства про те, що матері цих двох молодих людей вже перебувають у Росії й хочуть возз’єднання сім’ї.

Водночас невідомо, чи матері українських підлітків перебувають у Росії добровільно. Так само невідомо, чи самі молоді люди погодилися на виїзд до РФ.

“Кроки, зроблені відповідним співробітником, були одноосібними зусиллями й не були скоординовані із землею Тіроль. Земля Тіроль не була залучена до відправлення. Ми відмежовуємося від цих дій, які не були узгоджені з компетентними органами України. Працівника, про якого йдеться, тимчасово усунули від роботи”, – сказав директор земельного бюро.

Земля Тіроль перебуває в постійному контакті з офіційними представництвами МЗС України та прокуратури, а також обіцяє свою всебічну підтримку та сприяння в з’ясуванні подій, що відбулися.

Крім того, оскільки інститут земельного омбудсмана є органом парламенту землі, земля призначила внутрішнє розслідування того, що сталося.

Примітно, що Москалькова ще 9 січня зустрілася з двома підлітками – 17-річною Настею та 16-річним Толею з Кремінної, яких нібито без згоди батьків вивезли до Австрії. 

За словами російської омбудсмана, їхні матері звернулися до неї, оскільки на початку березня українська сторона евакуювала дітей до Львівської області, а потім до Австрії. 

Москалькова додала, що в апараті уповноваженого є й інші подібні звернення, повʼязані з воззʼєднанням родини.

Нагадаємо, що 19 грудня, у понеділок, до України вдалося повернути 16-річного Сергія, який майже вісім місяців перебував у РФ, де його “всиновила” російська родина.

Сімʼя, у якій довелося бути хлопцю, мала трьох власних дітей та вже одну всиновлену. З новою “сім’єю” Сергій не розмовляв. В один з чат-ботів Сергій написав, що хоче повернутися з РФ додому, й отримав відповідь, що йому в цьому допоможуть.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter