В Україну вдалося повернути підлітка з Донеччини, якого “всиновила” російська прийомна сімʼя

Дата: 20 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

19 грудня, у понеділок, до України вдалося повернути 16-річного Сергія, який майже вісім місяців перебував у РФ, де його “всиновила” російська родина. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

“Хлопець жив поблизу Маріуполя, незадовго до війни втратив батьків, однак має сестру, а нині ще й небайдужих співвітчизників, які готові йому допомагати. Після захоплення російськими окупантами рідного населеного пункту його та багатьох інших дітей вивезли в Донецьк, а згодом до Росії”, – розповів Омбудсман.

Відомо, що дитячий омбудсман Російської Федерації Марія Львова-Бєлова, яка приїжджала для спілкування з дітьми для пропагандистських ЗМІ, вирішила долю Сергія та інших вивезених українських дітей і відправила їх для всиновлення в російські сім’ї.

Родина, в якій довелося бути хлопцю, мала трьох власних дітей та вже одну всиновлену. З новою “сім’єю” Сергій не розмовляв.

“Я просто вчився в коледжі, розмовляв з друзями, з якими там познайомився”, – розповів хлопець, який там освоював напрям автомеханіки.

За словами хлопця, ставлення в тій родині до нього було не жорстоким, однак увесь час його не покидала думка про те, що він повинен повернутися до України. В один з чат-ботів Сергій написав, що хоче повернутися з РФ додому, й отримав відповідь, що йому в цьому допоможуть.

Подробиць щодо повернення Омбудсман не повідомив, однак розповів, що вчора хлопця зустріли на кордоні з Україною й він щасливий, що нарешті вдома.

На вокзалі, де його очікував Уповноважений, поблизу Поїзда святого Миколая від Укрзалізниці, хлопець отримав необхідний для навчання подарунок від голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурата Шахіна. Офіс Омбудсмана України своєю чергою подбає про те, щоб Сергій насамперед отримав належну психологічну допомогу та офіційного опікуна в особі сестри, за потреби – медичну допомогу та відновив навчання.

“Я вражений цілеспрямованістю юного українця та його непереборним бажанням повернутися додому. Це приклад того, що є в українцях – наша незламність і наполегливість. Його історія – це історія боротьби за те, щоб бути вільним, жити вільно та поруч із вільними людьми! Україна продовжує боротися за таких цілеспрямованих дітей, які виростуть її гідними громадянами”, – додав Лубінець.

У листопаді керівниця управління секретаріату Омбудсмана Олена Вихор повідомила, що за період повномасштабного вторгнення окупанти вивезли до Російської Федерації та на непідконтрольні Україні території 6 032 дитини. 

Нагадаємо, що в Росії почали розповсюджувати багатосерійний серіал про викрадення українських дітей під виглядом усиновлення росіянами. Перші серії проєкту під назвою “Дитинство. Повернення”, почали викладати на ютубі ще наприкінці жовтня.

Як відомо, Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter