Текст нового Закону “Про медіа” оприлюднили на сайті Верховної Ради

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Текст Закону “Про медіа”, який нардепи ухвалили 13 грудня 2022 року, з’явився у відкритому доступі на сайті Верховної Ради України.

Про це стало відомо 15 грудня з картки закону на парламентському сайті.

Джерело: pixabay.com

Інформація на картці свідчить, що спікер ВР Руслан Стефанчук скерував закон на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Ознайомитися з текстом документа можуть всі охочі.

Нагадаємо, що 13 грудня Верховна Рада ухвалила новий Закон “Про медіа” — це було одним із критеріїв для оцінки руху України до Євросоюзу.

Документ підтримали 299 народних депутатів після того, як парламент пристав на компромісні позиції, зокрема стосовно статусу каналу “Рада”. Також із проєкту закону вилучили норми щодо виборчого законодавства.

У першому повторному читанні Рада підтримала проєкт закону 30 серпня 2022 року.

На початку листопада 2022 року Україна отримала висновки Європейської комісії щодо законопроєкту про медіа.

6 грудня 2022 року комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики завершив розгляд 2,5 тисячі правок до законопроєкту і рекомендував ухвалити його в другому читанні.

На засіданні 12 грудня члени комітету внесли деякі правки в таблицю до другого читання, яку парламентарі підтримали на попередньому засіданні. Зокрема, норму щодо блокування онлайн-медіа зменшили з одного місяця до 14 днів, для зареєстрованих онлайн-ЗМІ норму про блокування скасували. 

Напередодні голосування представники громадських організацій та об’єднань звернулися до Верховної Ради та парламентських фракцій із закликом ухвалити новий Закон “Про медіа”. Вони наголосили на тому, що з часу оновлення чинного Закону України “Про телебачення і радіомовлення” минуло 16 років і він не відповідає ані технологічному розвитку, ані сучасним викликам, зокрема викликам війни, поширенню дезінформації та стрімкому розвитку онлайн-середовища.

Обговорення документа викликало запеклі суперечки в медійному та експертному середовищі. Наприклад, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляв, що законопроєкт має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що поправки до Виборчого кодексу в новому Законі “Про медіа” мали усунути недоліки в регулюванні роботи журналістів під час виборів, але цього не сталося — через їхнє вилучення під час голосування в Раді діяльність журналістів регулюватиметься старими правилами, що мають низку суттєвих недоліків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter