Україна отримала попередні висновки Європейської комісії щодо проєкту Закону “Про медіа”

Дата: 11 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Україна отримала висновки Європейської комісії щодо законопроєкту про медіа, ухвалення якого є необхідним для втілення аудіовізуальної директиви та просування України на шляху до вступу в Євросоюз.

Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко на брифінгу 11 листопада.

Він нагадав, що проєкт  Закону “Про медіа” був ухвалений 30 серпня в першому читанні. До нього подали близько 2,5 тисячі правок.

“Ми надзвичайно чекали на перші висновки експертів Європейської комісії, Європейського Союзу. На цей момент ми їх отримали. На мій експертний погляд, ці висновки є досить робочими, не дуже об’ємними. Якщо чесно, очікували, що буде значно більше запитань”, — уточнив заступник міністра.

Водночас Шевченко нагадав, що Закон “Про медіа” не вичерпує повністю питання, які необхідно розв’язати для повного втілення аудіовізуальної директиви, оскільки не зачіпає частину, пов’язану з рекламним законодавством.

“Директива має невелику кількість положень про рекламу, вони не входять в Закон “Про медіа”, тому паралельно напрацьовуються також зміни в законодавство про рекламу, щоб адаптувати з ЄС і цю частину. І на 100% завершити імплементацію директиви в українське законодавство, щоб виконати всі вимоги, що стоять перед Україною на шляху до повноправного членства в ЄС”, — сказав він.

Шевченко зазначив, що робота з вивчення отриманих висновків від ЄК та висновків Ради Європи, які було отримано раніше, вже триває.

Він висловив сподівання, що після опрацювання всіх питань документ депутати ухвалять в цілому до кінця 2022 року.

Нагадаємо, що 30 серпня 2022 року Верховна Рада в першому повторному читанні підтримала проєкт Закону “Про медіа”. У другому читанні документ мають розглянути протягом найближчих після ухвалення двох тижнів.

Закон “Про медіа” є одним із ключових документів, ухвалення яких необхідні для початку перемовин про вступ України до ЄС. Президент Володимир Зеленський планує підписати його в грудні.

Розробники проєкту закону запевнили, що його нову редакцію скерують до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації Євросоюзу щодо медійної реформи в Україні. Попри це, текст закону спричиняє постійні суперечки в медійному середовищі.

Так, на думку Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, законопроєкт має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Детальніше про полеміку критиків і прихильників указаного законопроєкту читайте за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter