У Казахстані журналісти Orda.kz заявили про залякування: редакції надіслали відрубану свинячу голову, а головредакторку та її сина цькують у соцмережах

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Казахстані незалежному новинному сайту Orda.kz, відомому критикою влади країни, надіслали відрубану свинячу голову, в пащі якої лежала порвана фотографія головредакторки видання Гульнари Бажкенової, водночас журналісти вже тривалий час піддаються постійному цькуванню в соцмережах.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Надіслана редакції Orda.kz відрубана свиняча голова. Джерело: фейсбук-сторінка Гульнари Бажкенової

У виданні стверджують, що на редакцію, офіс якої міститься в Астані, почастішали атаки, що містять у собі погрози та провокації. Серед них казахстанські журналісти назвали кібератаки на сайт, написи під вікнами редакції з погрозами, псування дитячого майданчика та огорож у бізнес-центрі, де знаходиться офіс редакції.

Бажкенова заявила, що пов’язує це з останніми публікаціями видання.

“Якщо щось трапиться зі мною чи моєю сім’єю, то я твердо заявляю знову — це пов’язано з публікаціями сайту про Нурсултана Назарбаєва (перший президент Казахстану. — Ред.), фонд першого президента, компанію “Жусан” та Алію Назарбаєву (молодша донька Назарбаєва. — Ред.)”, — переконана вона.

У розмові з CPJ телефоном Бажкенова уточнила, що інцидент зі свинячою головою є останнім у серії погроз, онлайн-переслідувань і кібератак проти неї, її сім’ї та Orda.kz після публікації про розслідування ймовірних лобістських дій компанії, яка може бути пов’язана з Назарбаєвим.

Гульнара Бажкенова. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

У розслідуванні, результати якого журналісти сайту оприлюднили 13 липня, йдеться про те, що лондонська компанія, нібито контрольована Назарбаєвим, начебто найняла британського лорда для лобіювання ділових інтересів першого президента Казахстану у Великій Британії.

За словами Бажкенової, вже за тиждень на сайт почалися DDoS-атаки, через що той не працював три тижні. Попри те, що Orda зміцнила свою кібербезпеку, DDoS та інші форми кібератак тривають безперервно з липня, сказала вона.

Водночас, за її словами, журналісти не вірять, що кібератаки походять від казахстанської влади, яка зазвичай просто блокує вебсайти, і що такі атаки вимагають значних ресурсів — експерти сказали їй, що вони коштують до 15 тисяч доларів на день.

Також головредакторка розповіла, що разом із кібератаками на сайт невідомі заповнили телеграм-чат видання непристойними зображеннями та образами на адресу її та співробітників, організували масові скарги, що спричинило блокування акаунтів видання в інстаграмі.

Також невідомі оприлюднили фото та номер Бажкенової та номер редакції Orda як такий, що рекламує сексуальні послуги.

Тиску піддається навіть семирічний син Бажкенової. За інформацією журналістки, у телеграм-чат видання надіслали оброблені фотошопом порнографічні зображення Бажкенової та її сина, які супроводжувалися адресою школи, де навчається хлопчик, та погрозами викрасти його.

За день до доставки свинячої голови на площі біля офісу редакції були написані погрози на адресу Бажкенової та її сина.

Головредакторка сказала, що подала заяву в поліцію після цих інцидентів.

Водночас відомо, що міністр інформації Казахстану Дархан Кидиралі засудив тиск на Orda.kz і запропонував виданню юридичну підтримку.

“Шокуюча й огидна кампанія погроз і переслідувань Гульнари Бажкенової та її видання — це те, з чим не повинен стикатися жоден журналіст, який просто виконує свою роботу”, — сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Вона закликала казахстанську владу швидко та прозоро розслідувати всі випадки переслідувань Бажкенової та її співробітників, притягнути винних до відповідальності та забезпечити журналістам можливість працювати вільно.

Згідно з Індексом свободи слова від Міжнародної організації “Репортери без кордонів”, Казахстан 2022 року посідає 122-ге місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter