У Росії поліцейські побили та зґвалтували активіста за декламування вірша про “Новоросію”

Дата: 28 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Російські поліцейські побили активіста, поета Артема Камардіна, засунули йому в анальний отвір гантелю, а потім примусили перепросити на камеру за декламування слів “Слава Киевской Руси, Новороссия – с*си” під час так званих “Маяковських читань” у Москві.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Артем Камардін. Джерело: SOTA

Озброєні силовики ввірвалися в будинок Камардіна та його дівчини Олександри Попової, затримавши їх та їхнього друга Олександра Менікова, пишуть правозахисники з посиланням на інформацію в російських медіа.

Під час обшуку, на який не пустили адвоката затриманих, поліцейські побили Камардіна і зґвалтували його гантеллю. За словами Попової, поліцейські зняли тортури на відео та змусили її дивитися запис.

Після цього Камардіна поставили на коліна та змусили записати відео “вибачення” за декламування вірша.

Попова розповіла, що на неї також тиснули фізично і словесно, клеїли до обличчя наліпки із суперклеєм, висмикували волосся і погрожували груповим зґвалтуванням. Пізніше в дівчини діагностували травми голови й синці.

За словами адвоката Камардіна, у чоловіка діагностували струс мозку, множинні синці та інші травми. Влада відмовилася його госпіталізувати, стан здоров’я потерпілого на момент написання статті невідомий.

“Подробиці арешту і тортур Артема Камардіна жахливі навіть за жахливими стандартами прав людини сьогоднішньої Росії”, – заявила директорка Amnesty International в Росії Наталія Звягіна

За її словами, жахливо те, що російська поліція навіть не приховувала того, що катувала Камардіна й змушувала його після побиття перепрошувати на камеру.

Наразі активіст є підозрюваним у справі про “розпалювання ненависті або ворожнечі загрозою насильства” спільно з активістами Миколою Дайнеком і Єгором Штовбою. Якщо їх визнають винними, їм загрожує до шести років позбавлення волі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що житель Красногорська в Підмосков’ї написав донос сам на себе: за його словами, він напідпитку розмалював стіну будинку синьою та жовтою фарбами та написав “Ні війні”, а потім “усвідомив провину та вирішив здатися”.

Нагадаємо, що в березні 2022 року в РФ набув чинності закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил. Він дозволяє ув’язнювати до 15 років тих, хто поширює інформацію про війну, яку російська влада вважає неправдою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter