Колишній викладачці з київського університету оголосили про підозру у держзраді та вербуванні коригувальників

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Печерська окружна прокуратура Києва повідомила про підозру у державній зраді та вербуванні коригувальників колишній викладачці Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенії Більченко.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Євгенія Більченко. Фото: соцмережі підозрюваної

У повідомленні правоохоронці традиційно не називають імені підозрюваної, але за фото стає зрозуміло, що мова йде саме про Більченко. 

Після звільнення з роботи через заяви про те, що Україна “онкохвора американська колонія” з законом про мову, що є “звичайним фашизмом”, Більченко у грудні 2021-го переїхала до Росії, вийшла заміж за росіянина, з яким, за її власними словами, разом готова померти за руський мір. 

Слідчі кажуть, що з лютого 2022-го Більченко на замовлення російських кураторів створила та адмініструвала низку груп у телеграмі, в яких вербувала українців для отримання інформацію про розташування та переміщення ЗСУ та бійців тероборони у Києві та Київській області.

“За попередніми даними, вона завербувала понад 10 осіб, які, починаючи з 24 лютого, здійснювали обходи визначених ділянок у Києві та Київській області та фотографували місця дислокації й пересування українських військовослужбовців, після чого ці відомості передавали кураторам з силових структур РФ”, – розповідають правоохоронці. 

Окрім цього, у соцмережах Більченко виправдовувала збройну агресію Росії проти України.

Нині їй інкримінують дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України. 

Також про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України повідомили одному з членів угрупування, а щодо іншого, підозрюваного у держзраді та незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, справу вже відправили до суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter