Вчителям повернули 56 днів відпустки, яку скоротили через війну

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

1 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану. Так, учителям повернули попередню тривалість відпусток, яку скоротили через повномасштабне вторгнення.

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк.

Фото: Рівне Медіа

За законопроєкт №7251 проголосували 262 депутати. Він має суттєво оптимізувати, зробити простішою та зрозумілішою в застосуванні сучасну систему законодавства про працю, усунути потенційне виникнення трудових спорів у зв’язку з наявними законодавчими прогалинами в регулюванні трудових відносин.

“Кодекс законів про працю, який розроблявся для індустріальної економіки, не дозволяє успішно реагувати на виклики часу, незручний для функціонування сучасної економіки, в тому числі в умовах воєнного стану, а також для забезпечення підтримки малого та середнього бізнесу, та не може забезпечити належний рівень гнучкості трудових відносин, якого потребують роботодавці в умовах воєнного стану”, – йдеться в пояснювальній записці. 

Згідно з документом, у вчителів тепер може бути 56 днів відпустки. Раніше, за встановленою нормою, на час воєнного стану відпустка у вчителів мала тривати не більш ніж 24 дні.

Утім, після підписання закону президентом рішення про термін відпустки залишатиметься за керівництвом закладу освіти. У керівників шкіл залишиться право обмежувати відпустку до 24 днів до кінця дії воєнного стану.

Нагадаємо, що з 1 вересня в Україні можуть відкрити школи, які обладнані укриттями. Водночас укриття має бути таким, щоб під час повітряної тривоги в ньому могли одночасно розміститися всі, хто в цей момент перебуває в закладі освіти. Наразі МОН проводить аудит місць, які можна використовувати як бомбосховища для учнів у разі небезпеки. Також відомство обіцяє розробити відповідні вимоги щодо укриттів та спеціалізованих шляхів евакуації до них.

Крім того, з початку російського вторгнення 26 тисяч українських учителів та 672 тисячі учнів переїхали за кордон. Водночас вони продовжують брати участь в освітньому процесі. Проте нестачі вчителів на початок навчального року Міністерство освіти і науки поки що не бачить. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter