У столиці Фінляндії відбувся мітинг проти війни в Україні

Дата: 09 Травня 2022
A+ A- Підписатися

8 травня в Гельсінкі відбувся марш пам’яті жертв Другої світової війни та проти війни в Україні. У супроводі поліції колона учасників скандувала “Слава Україні!”

Про це повідомляє Укрінформ.

Фото: Дмитро Флорін. Джерело: “Укрінформ”

Акцію організувало громадянське об’єднання “Демократичне суспільство російськомовних у Фінляндії”. Участь у марші взяли як російськомовні жителі країни, так і казахи з фінами.

Ірина Весікко, керівниця об’єднання разом з активістами багато днів боролася за те, щоб заборонити проведення в Гельсінкі проросійського автопробігу 8 травня.

Для цього створили петицію та зібрали тисячі підписів. Парламент, поліція, поліція безпеки та міська влада своєю чергою пояснювали, що в проведенні проросійської акції немає нічого протизаконного, заборонити її вони не можуть.

Супротивникам проросійського автопробігу вдалося домогтися того, що організаторів цього заходу викликали до поліції для надання пояснень щодо погроз у соціальних мережах на адресу їхніх опонентів.

Фото: Дмитро Флорін. Джерело: “Укрінформ”

У центрі Гельсінкі, де мав проїжджати “марш перемоги” прихильників Кремля, 8 травня зібралося кілька сотень їхніх опонентів. Це були українці, росіяни, білоруси, казахи, фіни, шведи та чимало інших. Мітингувальники тримали в руках плакати з гаслами проти дій Кремля та на підтримку України. Також фіни виставили чимало плакатів з фотосвідченнями злочинів російської армії в українських містах. Безліч плакатів розповідали про трагедію в Бучі.

Вони зрештою зробили автопробіг не для того, щоб привернути увагу, а щоб їх ніхто не побачив. Ми на них довго чекали, довкола стояла поліція. Проїхало спочатку три машини на великій відстані, потім одна, і наприкінці – ще дві. Вони дуже швидко зникли з горизонту, і їх мало хто взагалі помітив“, – розповіла Весікко.

Акція на підтримку України розпочалась о 16-й годині біля пам’ятника Маннергейму, навпроти фінського парламенту. Після колона учасників з українськими та біло-синьо-білими прапорами російської опозиції рушила в супроводі поліції через центр Гельсінкі центральним проспектом Маннергейма в бік Кафедрального собору.

Мітингувальники вигукували гасла на підтримку України, які підхоплювали фіни, що проходили повз.

Вуличні музиканти на майданчику в центрі фінської столиці вітали учасників акції піснею українського гурту Go A “Шум”, яку ввімкнули через підсилювач на всю центральну вулицю.

Завершився марш на сходах головного Кафедрального собору Гельсінкі на Сенатській площі за кілька десятків метрів від президентського палацу.

Перед собором відбувся мітинг, де міг виступити кожен охочий. Здебільшого лунали слова підтримки Україні та слова різкого осуду влади Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter