Facebook через помилку в алгоритмі тривалий час збільшував видимість дезінформації — The Verge

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Протягом шести місяців помилка в алгоритмі ранжирування контенту Facebook збільшувала видимість контенту, позначеного фактчекерами як дезінформація.

Про існування недоліку розповів американський технологічний веб-сайт The Verge, який отримав конфіденційну внутрішню записку про помилку від компанії Meta — материнської компанії Facebook.

Фото автора Thought Catalog: Pexels

Згідно зі змістом записки, технічна проблема триває з 2019 року. Помітний сплеск дезінформації вона викликала у жовтні 2021 року і не була виправлена до березня 2022-го.

Масовий збій рейтингу, ймовірно, збільшив кількість переглядів дезінформації в стрічці новин Facebook на 30%. Помилка, можливо, також пропагувала наготу, насильство й навіть російський державний медіаконтент, йдеться в повідомленні. 

Водночас представник Meta Джо Осборн заявив у твіттері, що помилка нібито не мала значущого довгострокового впливу, проте не надав жодних доказів цього.

“Меtа намагається бути обнадійливою, але важко прийняти їхні слова такими в цих обставинах”, — заявив представник “Репортерів без кордонів” (RSF) Вінсент Берт’є.

Він висловив здивування з приводу того, чому компанія не зробила вміст записки про помилку в ранжируванні контенту публічною, оскільки роль, яку відіграє ця платформа соціальних медіа у наданні доступу до контенту, “не дозволяє їм мовчати про такі серйозні недоліки”.

У RSF закликали до детальних публічних пояснень від американської мегакомпанії в соцмережах про цю помилку та її вплив.

Нагадаємо, що 4 жовтня 2021 року в фейсбуку стався “наймасштабніший з будь-коли зафіксованих” збоїв. Про проблеми повідомили понад 10,6 млн разів у всьому світі, соцмережі не працювали понад шість годин.

Тоді у компанії Facebook наголосили на тому, що не мають доказів того, що “призначені для користувача дані були скомпрометовані внаслідок цього збою”. А очільник компанії Марк Цукерберг особисто вибачився перед користувачами за збій у роботі соцмереж.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter