Компанія Facebook назвала причину масштабного збою в роботі соцмереж, Цукерберг вибачився перед користувачами

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Компанія Facebook назвала причиною масштабного збою 4 жовтня в роботі соцмереж “Фейсбук”, “Інстаграм” і месенджері WhatsApp неправильну зміну конфігурації на магістральних маршрутизаторах.

Про це повідомляється на сайті Facebook Engineering.

Джерело: REUTERS / Leah Millis

Сервіс Downdetector, який відстежує збої та відімкнення на популярних інтернет-ресурсах, назвав цей збій “наймасштабнішим з будь-коли зафіксованих”. Про проблеми повідомили понад 10,6 млн разів у всьому світі, соцмережі не працювали понад шість годин.

Інженерні групи встановили, що зміни конфігурації магістральних маршрутизаторів, які координують мережевий трафік між центрами оброблення даних, спричинили проблеми, що перервали цей зв’язок, заявили спеціалісти.

“Це порушення мережевого трафіку зумовило каскадний вплив на способи зв’язку наших центрів оброблення даних, унаслідок чого наші послуги були зупинені”, – уточнюється в повідомленні.

Водночас основна причина відімкнення вплинула на багато внутрішніх інструментів та систем, які використовуються в повсякденній роботі. Це ускладнило спроби фахівців компанії швидко діагностувати та розв’язати проблему.

За кілька годин роботу соцмереж відновили.

“Наші сервіси тепер знову під’єднані до мережі, і ми активно працюємо над тим, щоб повністю повернути їх до звичайної роботи. Наразі ми хочемо прояснити, що, на нашу думку, основною причиною цього збою було неправильне внесення змін до конфігурації”, – повідомили в компанії.

Також у Facebook наголосили на тому, що не мають доказів того, що “призначені для користувача дані були скомпрометовані внаслідок цього збою”.

“Ми вибачаємося перед усіма потерпілими й працюємо над тим, щоб краще зрозуміти, що сталося, щоб ми могли продовжувати робити нашу інфраструктуру стійкішою”, – зазначили в компанії.

Очільник компанії Марк Цукерберг особисто вибачився перед користувачами за збій у роботі соцмереж.

“Facebook, Instagram, WhatsApp та Messenger зараз повертаються онлайн. Вибачте за зрив сьогодні. Я знаю, як ви покладаєтеся на наші послуги, щоб залишатися на зв’язку з людьми, які вам не байдужі”, – написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

Унаслідок збою, за даними Forbes на 4 жовтня, Цукерберг втратив 5,9 мільярда доларів. 

Джерело: forbes.com

Згодом у деяких ЗМІ з’явилась інформація про те, що глобальний збій у роботі соцмереж та WhatsApp нібито призвів до витоку персональних даних понад 1,5 мільярда користувачів і тепер вони продаються на популярному форумі, пов’язаному з хакерством.

Проте сайт Privacy Affairs, який повідомив про витік, назвавши його таким, що “може стати одним з найбільших і найзначніших у фейсбуку на сьогодні”, заявив, що це абсолютно не пов’язане з глобальним відімкненням 4 жовтня 2021 року.

“Терміни публікації цієї новини та відімкнення Facebook становлять сумний збіг обставин, що призводить до того, що багато хто неправильно припускає зв’язок між ними”, – йдеться в інформації.

На сайті уточнили, що перша стаття щодо витоку була опублікована за 12 годин до відімкнення Facebook.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що хакери виклали в інтернет особисті дані 1,3 мільйона користувачів соцмережі Clubhouse. Витік інформації стався через кілька днів після того, як дані з понад мільярда профілів Facebook та LinkedIn були злиті в мережу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter