“Суд” у Криму відправив на шість років до колонії журналіста Владислава Єсипенка

Дата: 16 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Так званий “Сімферопольський районний суд” засудив до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів позаштатного журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка. Його визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Владислав Єсипенко. Фото: “Радіо Свобода”.

Прокуратура просила для Єсипенка 11 років в’язниці. На засідання 16 лютого, як зазначає “Крим.Реалії”, не пустили слухачів, а Єсипенко під час виступу з останнім словом напередодні заявив, що вважає справу політичною.

“Чому? Тому що я журналіст українського видання і, швидше за все, співробітники ФСБ хотіли показати, наскільки неприйнятна свобода слова. Я вважаю, що погрози й тортури у XXI столітті неприйнятні. У 1937 році катували й розстріляли мого діда. Склалося враження, що в тих чекістів, які були тоді, – у них є онуки, правнуки, які роблять такі самі дії, як у 1937 році”, – сказав він.

Надуманим та політичним назвала рішення “суду” й Денісова, а саму справу проти Єсипенка – сфабрикованою. 

“Вирок Владиславу Єсипенку є прикладом залякування незалежних журналістів, придушенням свободи думки в тимчасово окупованому Криму та ще одним свідченням політики переслідування та репресій українських громадян країною-окупантом”, – каже Омбудсман. 

Російські силовики затримали Єсипенка в березні минулого року після акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. Чоловік висвітлював соціальну та екологічну проблематику й знімав опитування для “Крим.Реалії”. 

Окрім незаконного зберігання та перевезення вибухового пристрою Єсипенку закидали співпрацю з СБУ. Російські силовики переконували, що журналіст вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей”.

Начальник Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ Артем Дехтяренко в коментарі ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював зі спецслужбою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter