У Білорусі визнали екстремістським опозиційне видання “Наша Нива”

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі опозиційне видання, найстарішу газету “Наша Нива”, визнали екстремістським, раніше телеграм-канал видання також внесли до переліку екстремістських матеріалів.

Відповідна інформація з’явилася у телеграм-каналі Міністерства внутрішніх справ Білорусі.

Джерело: uk.wikipedia.org

“Екстремістським формуванням визнано групу громадян з числа ЧІУП “Сородичи” (газета “Наша Нива”), що об’єдналися за допомогою інтернет-ресурсів, зокрема в соціальних мережах та месенджерах”, – йдеться в повідомленні.

Джерело: скриншот повідомлення в телеграм-каналі МВС Білорусі

Нагадаємо, що після обшуків у липні минулого року інтернет-газету заблокували. Також силовики затримали головреда “Нашої Ниви” Єгора Мартиновича за підозрою в “організації або підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або участі в них”. Під час затримання він отримав травму голови.

Дружина Мартиновича згодом повідомила, що її чоловіка утримують у нелюдських умовах. 

Заарештували й журналіста видання Андрія Скурка. Обидва досі перебувають під вартою.

У липні видання, засноване у 1906 році та відновлене у 1991-му, припинило роботу через міркування безпеки. Згодом її керівництво відродило видання за межами країни – у вигляді приватного видавничого унітарного підприємства “Сородичи”.

За даними міжнародної організації “Репортери без кордонів”, Білорусь посідає 158-ме місце зі 180 країн у рейтингу свободи преси через “безпрецедентні репресії проти журналістів для приховання масштабів акцій протесту проти оголошених результатів президентських виборів”.

Наприкінці 2020 року правозахисники назвали Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter