Компанія SOCAR відмовилася від співпраці з Kyiv Post через статтю про корупційні оборудки президента Азербайджану

Дата: 14 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR відмовилася від співпраці з виданням Kyiv Post через публікацію статті з результатами дослідження Pandora Papers, яка викриває корупційні оборудки президента Азербайджану.

Про це повідомив головний редактор видання Браян Боннер на своїй сторінці у фейсбуці.

Джерело: Kyiv Post
Нещодавно ми зіткнулися з явним рекламним тиском, під час публікації запланованого на сьогодні спеціального розділу “Світ в Україні: Азербайджан”. Після багатьох років спроб наші співробітники з продажу нарешті переконали SOCAR, державну нафтову компанію Азербайджанської Республіки, спонсорувати поглиблений аналіз українсько-азербайджанських відносин. 8 жовтня, після кількох тижнів безплатної реклами у Kyiv Post з логотипом SOCAR, компанія припинила своє спонсорство, посилаючись на нашу онлайн-публікацію розслідування Pandora Papers, яке виявило таємні покупки нерухомості на 700 мільйонів доларів, вчинені диктатором у другому поколінні Ільхамом Алієвим“, – заявив Боннер.

Також він додав, що посол Азербайджану в Україні відхилив запит Kyiv Post на інтерв’ю.

Але не зважаючи на відсутність спонсора, випуск присвячений україно-азербайджанським відносинам, вже побачив світ.

Ми взяли інтерв’ю у правозахисників, журналістів і діаспори з Азербайджану. Понад 150 000 азербайджанців, або 1,5% населення Азербайджану, проживають в Україні. Вони втекли з батьківщини, щоб врятуватися від репресій та отримати свободу”, – зазначив головред Kyiv Post.

Як відомо, фігурантами Pandora Papers виявилися низка світових лідерів, зокрема, президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв та колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер.

Результати дослідження Pandora Papers були оприлюднені 3 жовтня Центром з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), який входить до Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ).

Як виявили журналісти, сім’я президента Азербайджану Ільхама Алієва та його близькі соратники таємно брали участь у майнових угодах у Великій Британії, переважно у Лондоні, вартістю майже 700 мільйонів доларів. Більшість цих об’єктів були придбані за готівку.

Згідно з документами, Алієви, яких давно звинувачують у корупції, придбали загалом 17 об’єктів нерухомості. Так, син Алієва, Гейдар, був власником чотирьох будівель у престижному лондонському районі Мейфейр в 11 років. Блок будівель був придбаний підставною компанією за 44,7 мільйона доларів, а через місяць переданий Гейдару.

Адміністрація Алієва та члени його родини не відповіли на запити прокоментувати оприлюднену інформацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter