У нас немає часу терпіти окупацію Криму, Росія знищує кримськотатарський народ – Чубаров

Дата: 12 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У кримськотатарського народу немає часу терпіти окупацію Кримського півострова, оскільки Російська Федерація проводить систематичну політику з асиміляції кримськотатарського народу. 

Про це перед  показом документального фільму “Самоповернення в Крим” неподалік Маріїнського палацу у Києві 4 серпня сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає кореспондент видання ZMINA

“Дипломати нам дуже часто кажуть: “Балтійські країни терпіли 50 років. Потерпіть”. А як терпіли, це лишень самі литовці, латиші та естонці знають. Це були десятки тисяч жертв. Але всі вони були на своїй землі. Їх колонізували, але колоністів все ж було менше, ніж титульної нації. І от, коли нам кажуть, потерпіть 30–40 років, ми кажемо – ні, бо це абсолютне вичавлювання кримських татар”, – сказав він.

Рефат Чубаров нагадав, що у Криму наразі 300 тисяч кримських татар, тоді як Росія вже перемістила щонайменше 500 тисяч своїх росіян.

“Ви розумієте, що ця маса йде і вичавлює тебе з дому!? Якщо просто повертати території, то можна почекати й сто років. А якщо встигнути врятувати корінні народи, то це треба було робити вчора”, – додав він. 

Нагадаємо, на початку липня Верховна Рада надала статус корінного народу кримським татарам, караїмам та кримчакам, ухваливши закон “Про корінні народи України”, розроблений відповідно до вимог Конституції України. Саме вони є автохтонними етнічними спільнотами, які сформувалися на території України, носіями самобутніх мов і культур, які мають традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлюють себе корінними народами України і не мають власного державного утворення поза межами України.

Як відомо, реєстрація відповідного законопроєкту в парламенті спричинила обурення в сусідній Росії, бо в ньому не згадували “росіян”. Влітку Держдума РФ навіть ухвалила постанову, якою засудила документ, однак її автори, вочевидь, не розібралися, що означає термін “корінні народи”. 

Під час своєї промови Зеленський наголосив, що Україна захищатиме мову, традиції, релігію і корінних народів, і національних спільнот.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter