У СІЗО Ростова-на-Дону не дотримуються антіковідних заходів попри спалах коронавірусу

Дата: 17 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Фігуранти так званої другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” розповіли адвокатам про масову захворюваність в їхній камері невідомим вірусом. А також про те, що в СІЗО-1 Ростова-на-Дону не дотримуються антиковідних заходів.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”. 

Рустем Сейтхалілов

“У Південному окружному військовому суді розглядатимуть другу сімферопольську “справу Хізб ут-Тахрір”, у якій проходять Рустем Сейтхалілов, Ескендер Сулейманов, Акім Бекіров, Сейтвелі Сейтабдієв і Асан Яніков. Підсудні кримські татари розповіли адвокату про масову захворюваність невідомим вірусним захворюванням у їхній камері“, – йдеться в повідомленні.

За словами адвоката Рустема Кямілєва, його підзахисного Сейтхалілова було вивезено на засідання з СІЗО після того, як прийняв велику кількість пігулок. Він також повідомив, що в камерах ростовського СІЗО-1, де перебувають Сейтхалілов і Сулейманов, розміщують по 8 осіб.

“Практично всі хворіють, а один з них втратив нюх. Медико-санітарна частина СІЗО, за словами підсудних, такі заходи не вживає, градусник показує у всіх однакову температуру, медики лікують їх парацетамолом”, – повідомив адвокат.

Така ж ситуація з фігурантами даної “справи” і в інших підгрупах. Юристи неодноразово звертали увагу в різних “справах Хізб ут-Тахрір”, що в нинішніх умовах спалаху пандемії COVID-19 загрожує життю підзахисних в слідчих ізоляторах, однак суди продовжують виносити рішення про продовження варти.

За словами адвокатки Еміне Авамілєвої, в ході спілкування з Рустемом Шейхалієвим у рамках засідання апеляційного суду в м. Власіха (РФ) стало відомо, що підзахисний має симптоми коронавірусної інфекції. Про це він повідомив в медсанчастину ізолятора ще до відправки в суд. Проте медики швидкої допомоги вирішили, що температура дозволяє Шейхалієву брати участь у судовому процесі.

Захист також клопотала про відкладення засідання з розгляду апеляції через погане самопочуття Шейхалієва, але суд не став переносити слухання, “оскільки немає реальних підтверджень, що Шейхалієв захворів саме на COVID-19, а його стан здоров’я, за словами фельдшера, дозволяє йому брати участь у слуханні”. На той момент у Рустема Шейхалієва був узятий тест на наявність коронавірусної інфекції, а інші підсудні змушені були перебувати з ним в одній камері без масок і за відсутності соціальної дистанції.

Нагадаємо, що у березні 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримали тоді 24 активіста за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Що фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину “терористичного характеру”.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає їх історії. 

Фото обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter