Росія хоче надати право голосу на виборах до Держдуми жителям Донбасу з російськими паспортами

Дата: 11 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей, які мають російські паспорти, збираються надати право голосувати на виборах до російської Держдуми, що мають відбутись у вересні поточного року. 

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на секретаря генради “Единой России” Андрія Турчака.

Андрій Турчак. Фото: er.ru

Росія почала видавати свої паспорти мешканцям окупованих районів Донецької і Луганської областей у 2019 році, коли президент Володимир Путін підписав відповідний указ. Згодом українські правоохоронці розповідали, що, за їхніми оцінками, на окупованих територіях встигли незаконно видати 500 тисяч паспортів. 

“Не має бути такої ситуації, коли громадянин РФ, незалежно від території, місця, де він проживає, був би уражений у політправах. Ці 500 тис. людей, які взяли російське громадянство, вони візьмуть участь у виборах до Держдуми”, – заявляє Турчак.

Минулого року, коли в Росії проводили голосування за внесення поправок до конституції, стало відомо, що бойовики на Донбасі організовували підвіз місцевих жителів для голосування. Для них підготували тоді щонайменше 12 дільниць у Гукові, ростовському Донецьку, Новошахтинському, Таганрозі й низці інших міст, наближених до контрольованого бойовиками кордону.

Нагадаємо, що українські політики та міжнародні партнери назвали видавання російських паспортів на Донбасі підривом Мінських угод та провокацією. Однак незабаром після підписання першого указу Путін видав другий – про можливість отримання російського громадянства в спрощеному порядку і для жителів підконтрольної Україні частини Донбасу.

На думку української влади, примусова паспортизація є елементом репресивної політики щодо українців, які змушені жити в окупації. Правоохоронці навіть відкрили кримінальне провадження через примусову паспортизацію жителів окупованої Луганщини. 

Із 2019 року правозахисники повідомляють про тиск на власників українських паспортів на окупованих територіях. Жителі окупованого Донецька розповідали про облави, коли людей ловили на вулицях та відвозили, щоб узяти відбитки пальців та перевірити телефон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter