Росія і Китай підривають довіру до західних вакцин за допомогою фейків – дипкорпус ЄС

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Росія та Китай продовжують інтенсивно просувати власні державні вакцини по всьому світу та паралельно розповсюджувати дезінформації та маніпуляцій, аби підірвати довіру до вакцин західного виробництва, установ ЄС та західноєвропейських стратегій вакцинації.

Про це йдеться у звіті Європейської служби зовнішніх справ.

Фото: nytimes.com

Як наголошують автори доповіді, самі вакцини стали товаром у світовій державній дипломатії. Для просунення фейків Росія та Китай активно використовують державні медіа, проксі-медіа та соціальні мережі, включаючи офіційні дипломатичні акаунти в соціальних мережах.

Ще у 2015 році Європейська служба зовнішніх справ створила підрозділ EUvsDisinfo, що мав протистояти постійним дезінформаційним кампаніям з боку Росії. Як розповіли аналітики, з початку 2021 року до бази даних підрозділу вже встигли  додати більше сотні нових прикладів прокремлівських заяв щодо вакцинації.

Наприклад, про нібито небезпечність вакцин Pfizer/BioNTech, про те, що США та ЄС нібито перешкоджає виходу російської вакцини на свої ринки, а також про президента України Володимира Зеленського, якого, якщо вірити російським пропагандистам, щепили вітамінами, а не вакциною. 

“Прокремлівські ЗМІ, включаючи офіційний акаунт Sputnik V у Twitter, намагаються підірвати довіру громадськості до Європейського агентства з лікарських засобів та ставлять під сумнів його процедури та політичну неупередженість. Сіючи недовіру до Європейського агентства з лікарських засобів, прокремлівські учасники дезінформації прагнуть підірвати та роздробити загальноєвропейський підхід до забезпечення поставок вакцин”, – вважають дослідники. 

Фото: politico.com

Автори доповіді наголосили, що російська дезінформація щодо країн Східного партнерства пристосована до місцевої аудиторії та ситуації, а тому часто передається місцевою мовою. Хоча ці повідомлення також зачіпають теми щеплень та просування російської вакцини, дослідники кажуть, що особливу увагу пропагандисти приділяють окремим країнами. Наприклад, звинуваченню українського уряду в «геноциді» українців через його відмову купувати російську вакцину. 

Щодо Китаю, то у звіті Європейської служби зовнішніх справ кажуть, що влада країни продовжує просувати свої вакцини як “глобальне суспільне благо”, наголошуючи на їхній доступності, стабільному постачанні та представляючи їх як більш придатні для країн, що розвиваються, а також Західних Балкан.

“На Західних Балканах теорії змови, що оточують пандемію коронавірусу, слідували світовим наративам, включаючи фейки про фармацевтичну промисловість та походження вірусу, і посилились з офіційним початком кампаній з вакцінації. Соціальні медіа – особливо Facebook та програми обміну повідомленнями – продовжували відігравати важливу роль як канали розповсюдження цих наративів”, –йдеться у звіті. 

Нагадаємо, що влітку минулого року генсек НАТО Єнс Столтенберг говорив, що Росія і Китай використали пандемію коронавірусу для поширення неправдивої інформації, зокрема про країни НАТО.

В Україні під час карантину СБУ викрила щонайменше 385 людей, які поширювали фейки про коронавірус. Майже два десятки з них, як стверджують правоохоронці, працювали за завданням російських спецслужб. 

Боряться з дезінформацією й глобальні платформи. Так, на ютубі заборонили публікувати матеріали з неправдивою інформацією про ковід, яка суперечить тій, яку поширює Всесвітня організація охорони здоров’я. Нові правила, наприклад, забороняють розповідати, що відмова від азійської кухні захищає від коронавірусу, або ж про те, що затримування дихання може застосовуватись як діагностичний тест на COVID-19. Видалятимуть і відео, в яких заперечують важливість соціального дистанціювання чи розповідають про те, що коронавірус спричиняє випромінювання веж 5G. Під заборони потрапила й реклама профілактичних або діагностичних методів, які не схвалила ВООЗ.

Раніше ZMINA розповідала, як розпізнати брехню в мережі.

Фотографія обкладинки: DW

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter