У 2020 році у світі загинули 65 працівників ЗМІ – Міжнародна федерація журналістів

Дата: 15 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Упродовж останніх 30 років у світі, за даними Міжнародної федерації журналістів (IFJ), сталося 2680 убивств журналістів. Минулого року в 16 країнах зафіксували 65 убивств медіапрацівників.

Про це йдеться в річному звіті Міжнародної федерації журналістів.

Найбільше жертв зафіксовано в Мексиці, де впродовж року загинуло 14 журналістів. На другому місці – Афганістан, де сталося 10 убивств. На третьому – Пакистан (дев’ять жертв). Вісім працівників ЗМІ вбито в Індії, по чотири – на Філіппінах та в Сирії, по троє – в Нігерії та Ємені. В Іраку та Сомалі загинули по двоє медійників, по одному – у Бангладеш, Камеруні, Гондурасі, Парагваї, Росії та Швеції.

У шести країнах працівники ЗМІ “гинули внаслідок спрямованих нападів, вибухів або перехресного вогню”.

Крім того, вперше за 30 років страчено журналіста. 12 грудня 2020 року в Ірані стратили керівника опозиційного новинного порталу AmadNews Рухоллу Зама, звинуваченого владою в підбурюванні до антиурядових протестів.

У звіті Міжнародної федерації журналістів також з’явився список працівників ЗМІ, які зараз перебувають за ґратами через свою діяльність. Згідно з даними IFJ, станом на березень 2021 року кількість журналістів у в’язниці становить щонайменше 229.

Нагадаємо, за даними правозахисної організації  “Репортери без кордонів” (RSF), у 2020 році через професійну діяльність у світі вбито 50 працівників медіа.

Як повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ), кількість працівників медіа, убитих за свою професійну діяльність, зросла у 2020-му вдвічі в порівнянні з попереднім роком. 

Фотографія обкладинки: IFJ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter