В Україні посилили покарання за сексуальне домагання дітей

Дата: 13 Березня 2021
A+ A- Підписатися

12 березня Володимир Зеленський підписав закон про кримінальну відповідальність за сексуальне домагання дітей, яким впроваджується особливий механізм захисту дітей, що постраждали від сексуального насильства або стали його свідками.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Цей закон закріплює в українському законодавстві визначення поняття “дитяча порнографія” та встановлює кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру, домагання осіб, які не досягли 16-річного віку, за виготовлення та використання дитячої порнографії, за відвідування або проведення заходів сексуального характеру за участю неповнолітньої особи, а також за втягнення дитини до участі в таких заходах“, – йдеться у повідомленні.

Згідно з документом, кримінальні правопорушення, вчинені стосовно малолітніх або неповнолітніх, повинні розслідувати невідкладно й розглядати в суді у першу чергу.

18 лютого Верховна Рада підтримала відповідний законопроєкт, який приводить українське законодавство у відповідність до Конвенції Ради Європи щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

 Кримінальні покарання передбачені даним законом навіть у випадках, якщо сексуального насильства проти дитини не відбулося, зокрема:

  • Якщо повнолітня особа запропонувала дитині зустрітися, зокрема, і в інтернеті, з метою вчинення сексуальних дій, і якщо після цього були вчинені дії спрямовані на те, щоб зустріч відбулась – це карається обмеженням або позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади.
  • Якщо пропозицію зустрічі зробила неповнолітня особа з метою втягнення дитини у виготовлення дитячої порнографії, це карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.
  • Якщо ці дії були здійснені повторно – карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За проведення заходу сексуального характеру, у тому числі з використанням інтернету, у якому залучено неповнолітню особу, правопорушника можуть позбавити волі терміном від п’яти до семи років. Відвідувачі такого заходу можуть отримати від трьох до шести років в’язниці. Залучення дітей до подібних заходів карається ув’язненням терміном від семи до десяти років.

Одержання чи придбання дитячої порнографії, без мети її збуту, каратиметься арештом від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п’яти років. Якщо дитячу порнографію було ввезено до України з метою розповсюдження — від семи до десяти років.

Виготовлення, продаж та поширення дитячої порнографії або примушування неповнолітньої особи до участі у створенні такого контенту відповідно до нового закону каратиметься позбавленням волі на строк від восьми до 20 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Нагадаємо, що цьогоріч від сексуального насильства постраждали 70 дітей, а минулого – понад 400. За даними Офісу генерального прокурора, кількість правопорушень проти дітей зросла на майже 20% у 2020 році в порівнянні з 2019-м. Понад 5,2 тис. дітей визнали постраждалими від злочинів. Також на 37% зросла кількість дітей, які постраждали від насильницьких дій сексуального характеру, зокрема зґвалтування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter