В Раді хочуть прирівняти сексизм до хуліганства, один з ініціаторів – депутат Корнієнко, відзначений за сексизм

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти, один з них пропонує внести зміни до деяких законодавчих актів щодо заборони виявів сексизму в суспільстві, а другий – внести правки до Кодексу про адміністративні правопорушення та прирівняти сексизм до дрібного хуліганства.

Про це повідомляє “Повага”. 

Автори законопроєкту №4598 пропонують визнати сексизм як “будь-яку дію, жест, візуальний прояв, вимовлені або написані слова, практики або поведінку, в основі яких лежить ідея про те, що людина або група людей гірші через свою стать та які проявляються в публічній або приватній сферах”. У поданні депутати зазначили, що хочуть визначити, що сексизмом не вважається: 

  • спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини;

  • обов’язкова строкова військова служба для чоловіків, передбачена законом;

  • різниця в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачена законом;

  • особливі вимоги щодо охорони праці жінок і чоловіків, пов’язані з охороною їхнього репродуктивного здоров’я;

  • позитивні дії.

Також автори хочуть, щоб особа, яка вважає, що стосовно неї вчинено сексизм, дискримінацію за ознакою статі чи сексуальні домагання або насильство за ознакою статі, має право звернутися зі скаргою до державних органів. 

“Особи або групи осіб мають право надсилати повідомлення про порушення прав, гарантованих Конвенцією ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, до Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок у разі, якщо вичерпані внутрішні засоби правового захисту або якщо застосування таких засобів захисту невиправдано затягується”, – йдеться в поданні до законопроєкту. 

Фото: Getty Images
 
Щодо другого законопроєкту, то його автори серед іншого пропонують прирівняти сексизм до “дрібного хуліганства”.

“На законодавчому рівні питання відповідальності за прояви сексизму залишається неврегульованим. Як відомо, адміністративне правопорушення, на яке не відреагувала держава, завдає охоронюваному правопорядку та правовідносинам суттєвої шкоди. А безкарність правопорушника заохочує на вчинення нових правопорушень”, – наголошують вони в пояснювальній записці. 

Цікаво, що серед авторів обох документів фігурує ім’я депутата від партії “Слуга народу” Олександра Корнієнка, який отримав від правозахисників антипремію “Це яйце” за свої сексистські висловлювання щодо колеги. У червні минулого року він та очільник фракції у Верховній Раді Давид Арахамія під час візиту до Миколаєва обговорили нардепку Ірину Аллахвердієву та сказали: “Така піддута, звичайно, трохи. Трохи тюнінг too much”.

Також однією з авторок законопроєкту №4598 стала Галина Третьякова, відома своїми висловлюваннями щодо дітей “низької якості” з малозабезпечених сімей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter