З’явився порадник, який розкриває, як подати заяву до міжнародного Реєстру збитків потерпілим від російської агресії

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Інститут законодавчих ідей створив для потерпілих від російської агресії порадник з подання заяв до міжнародного Реєстру збитків (RD4U).

Порадник розміщено на сторінці Інституту законодавчих ідей.

2 квітня 2024 року міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, почав приймати заявки від громадян України. 

Автори видання розробили порадник на основі офіційних документів реєстру, розміщених на його вебсторінці. Він містить чітку та стислу інформацію про можливості подання відповідної заяви, рекомендації щодо підготовки документів та про кроки, які потрібно зробити.

Порадник роз’яснює юридичні та технічні аспекти подання документів та допомагає уникнути можливих помилок, стверджують автори.

Порадник можна завантажити за посиланням

За підсумками другої підготовчої зустрічі учасників механізму заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра висловила прогноз, що 2025 року запуститься міжнародний компенсаційний механізм для відшкодування збитків від агресії Росії, створений у Гаазі.

За словами Мудрої, в зустрічі взяли участь понад 100 представників з 55 країн з усіх континентів, ЄС і Ради Європи, які обговорили “ключові принципи роботи майбутньої комісії” та провели перше читання проєкту нового міжнародного інструменту.

“Уже наступного року ми маємо завершити ці переговори і підписати угоду про створення комісії з розгляду заяв для запуску цього міжнародного інструменту”, – додала заступниця глави ОП, наголосивши, що для міжнародних процесів “це безпрецедентна швидкість”.

Раніше Кримська правозахисна група неодноразово закликала Раду Європи передбачити можливість подання до Реєстру збитків заяв від потерпілих та рідних жертв, які постраждали з початку російської агресії 2014 року. Наразі подавати заяві можуть ті громадяни України, які постраждали від російської агресії лише з 24 лютого 2022 року.  

Напередодні Українська юридична консультаційна група (ULAG) заявила, що відшкодування збитків постраждалим від насильницьких зникнень українцям проблематичне через норми КПК.

Нагадаємо, раніше правозахисники оприлюднили 11 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини в умовах широкомасштабної збройної агресії на 2024 рік.

Коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, закликала Верховну Раду визначити категорії осіб, постраждалих через збройну агресію проти України, для надання їм повноцінної підтримки та захисту.

Правозахисники наголошують, що попри тривалий збройний конфлікт і сотні тисяч осіб, які зазнали шкоди, в українському законодавстві немає визначення, кого можна вважати постраждалими внаслідок збройного конфлікту. Вони також констатують, що, через те що немає стратегічного державного бачення, не вдалося запровадити комплексну систему обліку й підтримки та допомоги потерпілим, яка має ґрунтуватися на оцінюванні завданої шкоди кожному постраждалому та на гнучкому підході до її компенсації.

Протягом 2022–2023 років на міжнародному рівні були ухвалені важливі документи в частині майбутньої компенсації шкоди, спричиненої збройною агресією проти України. Зокрема, під егідою Ради Європи був створений міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України. Втім, як наголошують правозахисники, на національному рівні є потреба визначення категорій осіб, які постраждали від війни, а також системи обліку шкоди, завданої життю та здоров’ю потерпілих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter