Від сьогодні можна подавати заявки до міжнародного Реєстру збитків

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, почав приймати заявки 2 квітня 2024 року. 

Наразі до реєстру можна подати заявку щодо компенсації пошкодженого майна. Роботу з іншими категоріями збитків реєстр розпочне згодом. Загалом реєстр планує прийняти близько 6–8 мільйонів заявок.

Про це йдеться на офіційному сайті Реєстру збитків.

Під час міжнародної конференції “Відновлення справедливості для України” в Гаазі оголосили про початок роботи Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

“Це не просто база даних, через систематичне документування кожного випадку ми покладаємо основу для процесу, який дозволить світу побачити масштаби збитків, завданих Україні, і забезпечить, щоб кожен, хто постраждав, отримав справедливе відшкодування”, – наголосив Маркіян Ключковський, виконавчий директор Реєстру збитків для України.

На першому етапі Реєстр збитків збиратиме заяви лише за однією категорією – пошкодження чи руйнування житлового нерухомого майна. Представники реєстру очікують тільки в цій категорії отримати від 300 до 600 тисяч заявок. 

“У першій категорії заяви зможуть подавати люди, у яких пошкоджені чи знищені квартири, будинки або дачі. Документи можна подавати навіть на частки власності”, – зазначила Євгенія Кравчук, народна депутатка та заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

З перших днів подавати заяви до реєстру зможуть ті, хто звертався із заявою про пошкоджене чи знищене майно за програмою “єВідновлення”, зафіксував шкоду в Реєстрі знищеного та пошкодженого майна та отримав акт огляду від місцевої влади. Вже за кілька тижнів подати заяву зможе кожен власник зруйнованого житла, зокрема й ті, чия знищена нерухомість нині на окупованих територіях.

Поступово реєстр відкриє близько 40 категорій для подання заявок. Вони стосуватимуться втрати життя, тілесних ушкоджень, тортур та сексуального насильства, примусової депортації, втрати майна та іншої економічної шкоди, а також шкоди, завданої історичній та культурній спадщині та навколишньому середовищу. Надсилати заявки зможуть як фізичні особи, так і представники бізнесу, а також держава загалом.

Заявки до реєстру можна буде подавати через “Дію”. 

Нагадаємо, Сполучені Штати передадуть через Естонію пів мільйона доларів конфіскованих російських активів, щоб спрямувати їх на підтримку України. Цей трансфер стане першим таким трансфером США іноземному союзнику задля надання допомоги Україні та другим випадком, коли робоча група міністерства юстиції США передає конфісковані російські активи на користь України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter