США спрямують на підтримку України пів мільйона доларів конфіскованих російських активів

Дата: 18 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Сполучені Штати передадуть через Естонію пів мільйона доларів конфіскованих російських активів, щоб спрямувати їх на підтримку України.

Про це “Суспільному” повідомила заступниця генерального прокурора США Ліза Монако.

Ліза Монако. Джерело: АР

Це сталося під час Мюнхенської конференції з безпеки. Про передачу заморожених російських активів Україні також оголосила генсекретарка Естонії Тиніс Саар.

Ці кошти США конфіскували після викриття мережі нелегальних закупівель з метою імпорту до Росії високоточного шліфувального промислового станка американського походження, що використовується в оборонно-промисловому комплексі. Громадянин Латвії, звинувачений у причетності до цієї схеми, визнав провину у порушенні експортного законодавства США.

Цей трансфер стане першим таким трансфером США іноземному союзнику задля надання допомоги Україні та другим випадком, коли робоча група Міністерства юстиції США передає конфісковані російські активи на користь України. 

Через юридичні особливості Сполучені Штати не можуть спрямувати кошти напряму Україні, тому їх передадуть Естонії, яка зробила значний внесок у розслідування. А ця країна використає гроші у проєкті з оцінки збитків та відновлення української енергосистеми після російських обстрілів.

Указані російські активи були конфісковані на початку 2023 року за підсумками розслідування, що почалося ще раніше. Ключового підозрюваного у справі затримали восени 2022 року.

Як з’ясували слідчі, керівник латвійської компанії домовився з кінцевими покупцями станка у Росії, а для американського продавця на етапі отримання дозволів вдавав, що станок продають у Латвію. Обладнання перехопили до того, як його вивезли у Росію

Нагадаємо, що станом на січень 2024 року в Україні арештували об’єктів, якими володіли росіяни, на понад 22 мільярди гривень.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Євросоюз вимагає від урядів країн-членів терміново припинити нелегальний потік товарів до Росії, закликаючи Брюссель взяти під контроль закриття лазівок у санкціях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter