Звільнений політв’язень Андрій Захтей скаржиться на відсутність допомоги (доповнено)

Дата: 26 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Ексбранець Кремля Андрій Захтей заявив, що його родина не отримала гарантованої законом виплати після його звільнення з російської вʼязниці та чекає обіцяну грошову допомогу з 2021 року. Наразі він сам лікується коштом друзів.

Про це повідомляє “Українська правда“.

Андрій Захтей

Андрій Захтей повідомив, що на його прикладі видно, як діє цей закон про соціальний захист політвʼязнів та їхніх сімей.

“Мене комісія все ж додала до списку політвʼязнів, а по факту нічого з того списку прав, які я маю, мені не надала. Моїй родині не надали грошову виплату з 2021 року, а лікуюсь я та проходжу реабілітацію за допомогою моїх друзів. Сильно допомогли голова Золочівського району Ковецький та мій брат Юрій Філюнт, а де гарантії від держави, я ще не побачив. Прийнятий закон фактично не працює”, – сказав колишній політв’язень.

Його дружина Оксана Захтей розповіла, що у квітні цього року в Мінінтеграції їй сказали, що виплата буде, але потім перестали відповідати на її дзвінки.

“Я вже всі гроші спустила на цю комунікацію. Я ще не кажу про гроші на адвокатів, нормальну їжу для Андрія, коли він був у вʼязниці. Потім гроші на те, щоб відвідувати його в Криму, оплату орендованої квартири, бо нашу росіяни конфіскували”, – сказала вона.

Повідомляється, що таку саму проблему наразі розв’язує тітка українського політвʼязня Олександра Шумкова Людмила.  

ZMINA звернулася із запитами про коментарі до Мінреінтеграції. У відомстві пообіцяли, що найближчим часом сплатять кошти родині.  

Нагадаємо, що ФСБ Росії незаконно затримала Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про виявлення в районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО “Лефортово”, після повернули до Криму.

Російські спецслужби заявили, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом.

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

До 10 лютого 2023 року він відбував незаконне покарання на території тимчасово окупованого Криму і одразу після цього під конвоєм його вивезли на територію Ростовської області в установу тимчасового утримання іноземних громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter