Міжвідомча комісія Мінреінтеграції таки визнала Андрія Захтея політв’язнем після повторного звернення дружини

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Міжвідомча комісія Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України таки визнала політв’язнем Андрія Захтея.

Про це інформує Об’єднання родичів політв’язнів Кремля

Андрій Захтей

У березні 2023 року дружина бранця Оксана Захтей звернулася до комісії із заявою про визнання свого чоловіка особою, яка позбавлена волі державними органами РФ. Утім, згодом вона отримала відмову зі вказанням причини – недостатня кількість голосів. Захтея визнавали політв’язнем п’ять років поспіль, допоки 10 лютого Андрій не відбув своє покарання терміном шість із половиною років повністю.

“На засіданні комісії, що відбулося 18 квітня, ми отримали позитивне рішення за заявою. Про це я дізналася, сьогодні, 9 травня, коли самостійно зателефонувала до Мінреінтеграції. До минулого пакета документів наш адвокат додав дві резолюції Європейського парламенту, який вимагав від російської влади негайне звільнення всіх політв’язнів, включно з Андрієм. Можливо, ці резолюції вплинули на рішення, але мені здається, що більшою мірою міжвідомчу комісію підштовхнув публічний тиск після минулої відмови. Наша ситуація здалася родичам бранців і правозахисникам абсурдною та викликала публічний резонанс”, – вважає Оксана Захтей.

Раніше, 8 березня, Державна міграційна служба України відмовила у видаванні Андрію Захтею документів для повернення до України. У зв’язку з відсутністю консульських зв’язків України з РФ повернення політв’язня можливе тільки через треті країни. Дружина бранця Оксана разом з адвокатом звернулася до Латвії, що попередньо погодила виїзд для Захтея. Зараз вони чекають письмового підтвердження від Латвії для повернення Андрія додому.

10 лютого 2023 року, одразу після закінчення відбування покарання, Захтей був під конвоєм перевезений до центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області, де за рішенням суду він перебуває та перебуватиме до 12 травня.

“Андрій може користуватися телефоном, але зв’язок просто жахливий. Через кожні дві хвилини розмова переривається та доводиться телефонувати знову. Як почуває себе Андрій? Мій чоловік перебував у колонії суворого режиму майже сім років, сподіваючись на повернення, але вже три місяці знаходиться в невідомості. Тому психологічний стан його жахливий. Наша маленька донечка кожен день запитує, коли тато повернеться додому: вона дуже хоче нарешті познайомитися з ним особисто”, – розповіла Оксана Захтей. 

Разом із Захтеєм у центрі тимчасового утримання іноземних громадян перебуває інший політв’язень Микола Шиптур, який також відбув свій термін покарання повністю, проте досі не повернувся додому. Микола перебуватиме там за рішенням суду до 6 червня.

Нагадаємо, ФСБ Росії затримала Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про затримання районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО в Лефортові, після – повернули до Криму.

Російські спецслужби заявляють, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом. 

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Євген Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх провокацією російських спецслужб.

Відомо, що за період із серпня до листопада 2016 року в Криму окупанти затримали дев’ять громадян України, серед яких був Андрій Захтей. Співробітники окупаційної ФСБ звинуватили їх у диверсійній діяльності на півострові в інтересах структур Міноборони України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter