В окупованому Криму на свободу вийшов політв’язень справи “кримських диверсантів” Андрій Захтей

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Після відбування терміну ув’язнення на волю вийшов український політв’язень, засуджений за сфабрикованою ФСБ РФ справою “українських диверсантів” Андрій Захтей.

Про це повідомляє видання “Ґрати” в телеграмі.

Андрій Захтей

Видання інформує, що політв’язню не дозволили виїхати до України та помістили до Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області.

Нагадаємо, ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО в Лефортові, після – повернули до Криму.

Російські спецслужби заявляють, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом. 

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Євген Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх провокацією російських спецслужб.

Відомо, що за період із серпня до листопада 2016 року в Криму окупанти затримали дев’ять громадян України в Криму, серед яких був Андрій Захтей. Співробітники окупаційної ФСБ звинуватили їх у диверсійній діяльності на півострові в інтересах структур Міноборони України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter