Міграційна служба відмовила експолітв’язню Андрію Захтею в поверненні до України – Кримська правозахисна група

Дата: 27 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Державна міграційна служба України (ДМС) відмовила експолітв’язню Андрію Захтею в тимчасовому документі для повернення з Росії на українську територію після звільнення з колонії.

Про це інформує Кримська правозахисна група.

Андрій Захтей

Кримські правозахисники повідомили, що 18 лютого із сімферопольської колонії суворого режиму на волю вийшов засуджений російським судом у так званій справі “українських диверсантів” українець Андрій Захтей. Він повністю відбув свій термін у шість із половиною років в’язниці, проте російська влада не дозволила йому виїхати до України й помістила до Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області.

Громадянин України подав заяву до Мінреінтеграції з проханням видати йому тимчасовий документ для повернення до України.

У Кримській правозахисній групі пояснюють, що такі документи видає міграційна служба згідно з експериментальним проєктом, що впроваджується з листопада 2022 року. Проєкт передбачає, що заява до міграційної служби про видавання тимчасового документа для українців, які опинилися за кордоном без паспортів, наприклад, після насильницької евакуації до Росії, може подати родич, або адвокат, або Мінреінтеграції. Міграційна служба звіряє дані з базами громадян і оформляє документ без участі та підпису людини. Після цього документ треба передати їй.

ДМС відповіла Андрію Захтею відмовою. Відомство послалося на те, що не змогло підтвердити всю інформацію щодо його ідентифікації з Єдиного державного демографічного реєстру. У міграційній службі водночас повідомили, що заяву можна подати повторно після зміни причин, через які була відмова.

Крім того, складнощі виникли через протермінований паспорт Захтея, у якому відсутнє фото після досягнення 45 років.

Як відомо, з боку держави відсутня ефективна система супроводу кожного випадку повернення додому після полону або незаконного утримання цивільних громадян України. У лютому низка правозахисних організацій констатувала, що в Україні досі не працює закон  “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”. Правозахисники виступають за запровадження з боку держави комплексної медичної, соціальної та психологічної підтримки для цивільних, військових та їхніх родин після полону чи ув’язнення окупантами.

Раніше дружина політв’язня Оксана Захтей повідомила, що попри довічну заборону на в’їзд на територію Російської Федерацію росіяни хотіли призначити Андрію Захтею три роки адміністративного нагляду. Жінці вдалося знайти адвоката, який виграв справу щодо цього в суді. За її словами, на судовому засіданні суддя тиснула на Андрія Захтея, обурюючись присутністю адвоката. Утім зрештою вона не підтримала пропозицію російської влади з адміністративного нагляду. 

Нагадаємо, ФСБ Росії затримали Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про затримання районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО в Лефортові, після – повернули до Криму.

Російські спецслужби заявляють, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом. 

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Євген Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх провокацією російських спецслужб.

Відомо, що за період із серпня до листопада 2016 року в Криму окупанти затримали дев’ять громадян України в Криму, серед яких був Андрій Захтей. Співробітники окупаційної ФСБ звинуватили їх у диверсійній діяльності на півострові в інтересах структур Міноборони України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter