ЗСУ знищили у Бердянську російський десантний корабель: він міг перевозити до 1,5 тисячі тонн техніки та вантажів

Дата: 24 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Знищений у порту Бердянська російський десантний корабель можливо перевозив танки, БТРи та десантників. 

Про це в ефірі телеканалу “Рада” розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Пожежа у порту Бердянська. Фото: ua.korrespondent.net

Зранку 24 березня у ВМС ЗСУ повідомили, що у порту Бердянська знищено великий російський десантний корабель “Орськ”. Українські військові опублікували відео пожежі, а про вибухи у цьому районі повідомляли й у Бердянській міській раді. За даними влади, житлові будинки у місті не пошкодило. 

За словами Маляр, “Орськ” міг перевозити до 20 танків, 45 БТРів та 400 десантників, однак нині достеменних даних, що саме знаходилось всередині, немає. Цю інформацію може оприлюднити згодом Генштаб ЗСУ. 

За даними російських медіа, місткість “Орська”, що увійшов до складу флоту у 1968 році, складала до 1,5 тисячі тонн, а екіпаж судна налічував щонайменше 55 осіб. З 2014-го до кінця 2017-го корабель перебував на ремонті на “13-му судноремонтному заводі Чорноморського флоту Міністерства оборони Росії”, що знаходиться у тимчасово окупованому Севастополі. 

Активісти InformNapalm у січні 2020-го повідомляли, що командир корабля “Орськ” Андрій Скворцов отримав відзнаку від РФ за окупацію Криму. Також вони повідомляли, що у 2017-му Скворцова судили за вимагання грошей у підлеглих військовослужбовців і на два роки заборонили обіймати керівні посади у збройних силах та державних органах Росії.

У 2017-му “Орськ” доправляв у Сирію російську військову техніку та військовиків.

Андрій Скворцов. Фото: informnapalm.org

Внаслідок знищення “Орська” могли загорітись й інші кораблі окупантів у порту Бердянська. За даними видання “Обозреватель”, пожежі виникли на великих десантних кораблях “Саратов”, “Куніков” та “Новочеркаськ”. Журналісти повідомляють й про ймовірні втрати серед російських загарбників. 

Нагадаємо, що росіяни тимчасово захопили місто Бердянськ 27 лютого. Вони також захопили місцеву радіостанцію та почали тероризувати жителів, зокрема, розстріляли автівку з цивільними та вбили чоловіка, який відмовився віддавати свій мобільний телефон.

Попри це мешканці Бердянська виходять на акції протесту та вимагають від росіян забиратись геть. У відповідь на це окупанти затримують містян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter