Знеструмлення триватимуть доти, доки не стабілізують роботу системи – Міненерго

Дата: 27 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Ситуація в енергетичній системі України після того, як окупанти вчинили масовану російську атаку 26 серпня, є “складною, але контрольованою”. Енергетики переходять до планових відключень світла, які згодом можуть пом’якшити.

Про це розповіла заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук в ефірі телемаратону.

Фото: Depositphotos

Вона зазначила, що ця атака була однією з наймасованіших атак на енергосистему. Багато з енергооб’єктів, у які поцілили росіяни, зазнали пошкоджень.

Операторам довелося запроваджувати графіки екстрених та аварійних відключень, щоб уберегти цілісність системи. Графіки планових відключень діятимуть, поки не вдасться стабілізувати роботу енергосистеми. Зараз відбувається оцінювання пошкоджень на всіх об’єктах.

“Де можливо, енергетики приступили до аварійно-відновлювальних робіт, щоб якомога швидше повернути нормальну роботу енергосистеми”, – сказала Гринчук.

У Міністерстві енергетики сподіваються згодом відмовитися або послабити графіки відключень.

“Однак зараз всі повинні розуміти, що енергетика знову під атаками ворогами”, – підкреслила Гринчук.

Нагадаємо, що внаслідок російського обстрілу 26 серпня на Київщині пошкодженими лишилися кілька об’єктів енергетичної інфраструктури, а двоє цивільних отримали поранення. 

Посадовці не зазначають, які саме об’єкти лишилися пошкодженими, втім у Центрі протидії дезінформації при РНБО кажуть, що щодо Київської ГЕС загроз немає. 

Російські військові вже знищили більшість теплової та третину гідрогенерації електрики України. 

Офіс генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду. На думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter