Знайшли одне з найбільших в Україні поховань жертв НКВС

Дата: 23 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Одесі знайшли одне з найбільших в Україні поховань жертв НКВС.

Про це повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

Фото: УІНП

Щонайменше 29 могильників, де були поховані розстріляні комуністами одесити, знайшли після вивчення північно-західного сектору колишнього спецоб’єкта НКВС “Татарка” на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги в Одесі. Раніше цього року одеський історик Олександр Бабіч виявив у румунських архівах матеріали кримінальної справи судмедексперта Івана Фрідловського, що свідчать про масові розстріли на цій території протягом 1937–1940 років.

Судмедексперт входив до складу “комісії з розслідування звірств НКВС” і навесні 1942 року допомагав визначати причину та давність смертей загиблих, знайдених у масовому похованні в районі аеропорту. Тоді він побачив могили, де лежали рештки близько 270 людей, причиною смерті яких були постріли в голову. 

Раніше документів, які пояснювали б, що відбувалося в цьому районі в ті роки, не могли знайти ані в Одесі, ані в Києві. За оцінкою Бабіча, на 6-му кілометрі може бути поховано щонайменше 5 500 одеситів.

За свідоцтвами, зібраними істориками, а також за логікою поховань можна припустити, що могильники розміщені навіть на території військової частини, яка розташована впритул до полігона. Частину поховань досі не досліджують через те, що вона перебуває в зоні, де прокладено силові електрокабелі. 

Фото: УІНП

“Оскільки могильники нині тільки локалізуються, а кількість жертв репресій не підраховується, можна вже стверджувати, що цей об’єкт (далеко не єдиний тільки в Одесі) є одним з найбільших в Україні. Тож про те, якою кров’ю в Одесі встановлювали радянську владу, можемо тільки здогадуватися”, – зазначають в Інституті національної пам’яті. 

У квітні 2021 року в Одеській міськраді повідомили про намір перепоховати рештки жертв політичних репресій, яких розстріляли орієнтовно в 1937–1938 роках. 

В Україні лише у 2019 році вперше реабілітували жертву політичних репресій радянської влади. Йдеться про 90-річного жителя Закарпатської області на ім’я Іван Мирон. У 50-х роках минулого століття чоловік не хотів іти служити до Червоної армії, а тому пішов у підпілля. Заарештували Мирона в 1951 році та відправили відбувати 25-річне покарання до російського Норильська, але там українець став одним з учасників відомого табірного повстання. 

Уже цього року Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала розстріляного радянською владою в 1989 році ветерана Української повстанської армії Івана Гончарука

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter