Значну частку закатованих у полоні захисників складають морські піхотинці, які обороняли Маріуполь – правозахисниця

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії особливо жорстоко поводяться з полоненими морськими піхотинцями, які захищали Маріуполь. Правозахисники кажуть, що половина тіл українських військових, повернутих з полону, мають ознаки тортур і належать саме морпіхам.

Про це розповіла координаторка родин полонених від Медійної ініціативи за права людини Олена Бєлячкова.

Фото: Городок.City

“Найжорстокіше поводження саме з військовополоненими морської піхоти. І та статистика, та інформація, яку ми бачимо як правозахисники, отримуючи її і від родин, і з відкритих джерел,  про те, що повертають закатовані тіла померлих, і половина з них – морська піхота. Тобто це і 36 бригада морської піхоти і 501 батальйон. І переважно повертаються з одних і тих же місць утримань, де найжорстокіші умови”, – зазначила вона.

За словами Бєлячкової, МІПЛ підтвердила 22 випадки смерті в полоні, але родичі повідомляють про 160 таких випадків. 

Тіла закатованих захисників найчастіше повертають з одних і тих самих місць утримання, де умови особливо жорстокі. Крім того, тіла полонених перебувають у такому стані, що експертам важко визначити причину смерті.

Ганна Бей, дружина військовополоненого Павла Бея, старшого матроса 36 окремої бригади морської піхоти, розповіла, що її чоловік втратив у полоні близько 35 кг ваги.

“Я вважаю, що це критичний момент дистрофії. Прошу також звернути увагу на те, що морпіхів звозять у Мордовську колонію. Там найгірші умови утримання і саме звідти часто повертають тіла закатованих полонених”, – наголосила жінка.

Правозахисники та родичі полонених звертають увагу, що 36 бригада та 501 батальйон рідко включають в обміни. Крім того, судові процеси, які Росія веде проти захисників Маріуполя, ускладнюють обміни, оскільки після вироків полонених відправляють для відбування покарання, що робить їх звільнення складнішим.

Нагадаємо, що російська сторона навмисно затримує репатріацію тіл загиблих українських військових, ігноруючи заклики України здійснити обмін.

Залишається відкритим питання передання тіл військовополонених, які, за словами російської сторони, загинули в літаку Іл-76 наприкінці січня 2024 року. Російська сторона вчергове відкладає можливу репатріацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter