“Змова Заходу”: в Афганістані таліби забороняють протизаплідні засоби

Дата: 17 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В Афганістані бойовики “Талібану” зупинили продаж протизаплідних засобів у двох великих містах країни – Кабулі та Мазарі-Шаріфе. Таліби заявили, що “їхнє використання є змовою Заходу з метою контролю над мусульманським населенням”.

Про це повідомляє “The Guardian”. 

Фото: Pinterest

Так, один із власників аптеки поскаржився, що таліби двічі приходили до нього зі зброєю та погрожували, аби той перестав зберігати протизаплідні пігулки для продажу. За його словами, бойовики перевірять кожну аптеку в Кабулі, аби зупинити продаж цих медикаментів.

Також одна з місцевих акушерок розповіла про погрози з боку талібів. Якось їхній командир сказав жінці: “Вам не можна виходити на вулицю та просувати західну концепцію контролю над населенням, це непотрібна робота”

Ще одна акушерка, що покинула Кабул після погроз з боку талібів, щодня контактує з колегами, що залишилися там. За її словами, заборона на протизаплідні засоби різко вплине на ситуацію з репродуктивним здоров’ям, що й без того погіршується. 

Інші фармацевти в Кабулі та Мазарі-Шаріфе підтвердили, що від початку лютого таліби заборонили їм зберігати будь-які протизаплідні ліки, будь-то пігулки чи інʼєкції. Вони також відзначили, що бояться продавати вже наявні залишки цих товарів.

Міністерство охорони здоровʼя руху “Талібан” у Кабулі не робило офіційних заяв з цього приводу, а представник ООН в Афганістані не відповів на запит журналістів про це. Водночас бойовики “Талібану”, які патрулюють вулиці Кабула, сказали джерелам The Guardian, що “використання протизаплідних засобів та планування сімʼї – це західний порядок денний”

На думку громадської діячки афганського походження з Великобританії Шабнам Насімі, контроль талібів не лише над правом жінок на роботу та навчання, а й тепер над їхнім тілом є обурливим. 

Це фундаментальне право людини – мати доступ до послуг із планування сім’ї та контрацепції без примусу. Така автономія та свобода дій є важливими компонентами прав жінок, таких як право на рівність, недискримінацію, право на життя, сексуальне здоров’я, репродуктивне здоров’я та інші основні права людини”, – пояснила вона.

Відомо, що кожна 14-та афганська жінка помирає через причини, повʼязані з вагітністю. Ця країна має один із найвищих показників смертності під час пологів у світі. 

Нагадаємо, що заборона протизаплідних засобів є черговим порушенням прав жінок з боку талібів. З моменту їхнього приходу до влади у серпні 2021 року вони позбавили дівчат права здобувати вищу освіту, витіснили жінок із роботи та обмежили їхню можливість залишати свої будинки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter