Влада “Талібану” заборонила приватним університетам Афганістану допускати жінок до вступних іспитів

Дата: 29 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Афганістані влада “Талібану” наказала приватним університетам країни не допускати жінок до вступних іспитів, які розпочинаються наступного місяця.

Про це повідомляє Reuters.

Афганські студентки у Кабулі. Джерело: REUTERS/Ali Khara

Міністерства вищої освіти Афганістану надіслало листи навчальним закладам північних провінцій країни, включаючи Кабул, де окремо наголошується, що установи, які не дотримуватимуться цього правила, будуть притягнуті до суворої відповідальності.

У грудні минулого року таліби заборонили жінкам працювати у благодійних організаціях. Під час візиту в Кабул цього тижня глава ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс заявив, що “Талібан” може частково зняти цю заборону. 

Раніше ZMINA повідомляла, що 20 грудня 2022 року таліби заборонили жінкам навчатися в університетах Афганістану. Вони заявили, що жінки не носили відповідного ісламського одягу в університеті, “одягалися так, ніби збиралися на весілля” і спілкувалися зі своїми колегами-чоловіками. Наступного ж дня охорона не пропустила жінок у навчальні заклади. Ще раніше влада”Талібану” закрила більшість середніх шкіл для дівчат.

Запроваджені талібами обмеження на роботу й освіту для жінок викликали міжнародний осуд. Західні країни заявили, що Талібану потрібно змінити свою політику щодо жінок, аби отримати шанс на міжнародне визнання й послаблення економічної ізоляції.

Після захоплення влади Талібаном у 2021 році в Афганістані розпочалася економічна криза. Економічні санкції вплинули на банківський сектор та скорочення міжнародної фінансової допомоги. Міжнародні гуманітарні організації попереджають, що десятки мільйонів афганців потребують термінової допомоги.

Водночас в оприлюдненому цього тижня звіті Світового банку йдеться, що уряду” Талібану”, який заявив про курс на більшу економічну самодостатність, вдалося зберегти високий рівень доходів минулого року й збільшити експорт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter