Репресії проти кримських татар на півострові збільшились удвічі – місія ООН

Дата: 18 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Із травня по серпень поточного року на Донбасі загинули вісім цивільних.

Про це йдеться в останній доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. 

(in English below/ниже на русском языке)?Нова доповідь ООН про ситуацію з правами людини в Україні вже…

Опубліковано Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission Вівторок, 17 вересня 2019 р.

Серед загиблих чотири жінки та чотири чоловіки. Ще 60 людей за чотири місяці дістали поранення внаслідок конфлікту. У Моніторинговій місії ООН зазначили, що цей показник на 51,1% більший порівняно з попереднім звітним періодом, із 16 лютого до 15 травня 2019 року, коли на Донбасі зафіксували 45 жертв серед цивільного населення (10 загиблих та 35 поранених). 

“Незважаючи на це збільшення, звітний період був позначений найменшою кількістю жертв серед цивільного населення порівняно з аналогічними календарними періодами”, – зазначили експерти. 

Водночас після домовленостей про припинення вогню на Донбасі, які підписали 21 липня, постраждало четверо цивільних. Усього з початку бойових дій на сході загинуло понад 3300 мирних жителів. 

Згадали у звіті й про окупований Крим. Експерти зазначили, що кількість обшуків і рейдів проти кримських татар на півострові за перше півріччя 2019 року подвоїлась, порівнюючи з тим самим періодом минулого року, а порівняно з першим півріччям 2017 року збільшилася майже вчетверо. 

“Переважну більшість обшуків, задокументованих за звітний період, влада виправдовувала необхідністю вилучення матеріалів, зокрема рукописних нотаток або інформації на електронних носіях, які пов’язували підозрюваних із групами, що заборонені в Російській Федерації. Усі ці заборонені групи, однак, є законними в Україні”, – розповіли автори звіту. 

Експерти ООН нагадали й про примусовий призов на півострові, який Росія проводить уже вдев’яте після початку окупації, а також про придушення свободи вираження поглядів, яке російська влада маскує під обвинуваченнями в екстремізмі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter