Злодіям в Афганістані відсікатимуть руки: “Талібан” заявив про намір повернути суворі покарання

Дата: 08 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Представники ультраправого ісламістського руху “Талібан” заявили, що відновлять суворі фізичні покарання, зокрема відсічення рук засудженим злодіям.

Про це повідомляє The Telegraph.

Джерело: Коммерсантъ

Прессекретар “Талібану” Забіулла Моджахед заявив, що суди запрацюють, коли таліби оголосять про постійний уряд, причому відсічення рук стане одним із запропонованих суддям покарань для злочинців.

“За верховенства ісламського законодавства буде певний процес. Це не  застосовуватиметься щодо всіх. Суди ухвалюватимуть рішення”, – сказав він.

Відомо, що такі ампутації іноді застосовували проти злодіїв в Ірані, Саудівській Аравії, Нігерії та Сомалі.

В Афганістані до відсічення рук вдавалися під час емірату талібів 1990-х років, такий вид покарання був закріплений ісламським законодавством.

Щодо відновлення інших видів суворих покарань – публічних страт і забиття камінням, представник талібів це не коментував.

Згідно з дослідженням Human Rights Watch щодо системи правосуддя “Талібану”, вона “орієнтована на покарання і значною мірою спирається на зізнання, які часто отримують за допомогою побиття та інших форм катувань”.

“Швидке покарання за великі злочини – це спосіб “Талібану” продемонструвати свій контроль і вселяти страх. Влада іноді за кілька днів страчує винних у вбивстві”, – цитують журналісти правозахисників організації.

Нагадаємо, що таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення американських військових 15 серпня. Згодом вони заявили про “завершення війни” в країні.

7 вересня таліби створили тимчасовий уряд в Афганістані, яким керуватиме один із засновників руху Мохаммад Хасан Ахунд.

20 серпня країну оголосили ісламським еміратом.

Відтепер у країні поновлюють жорсткі заборони та правила, які діяли 20 років тому, коли Афганістан також був під владою талібів.

Так, з 1996 до 2001 року жінкам забороняли працювати, а дівчатам – вчитися після настання восьми років. Не могли жінки й вийти на вулицю без супроводу чоловіка та носити одяг, який не покривав ніг, голови та рук. Порушниць правил бойовики страчували, а деяких привселюдно били.

Уже зараз більшість жінок-журналісток пішла з роботи. Також студенток під час навчання зобов’язали носити нікаб, що приховує обличчя і залишає лише вузький проріз для очей, а самі заняття мають проводитись окремо від студентів-чоловіків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter