Жителя Марокко відправила за ґрати на п’ять років через критику короля у соцмережі

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Жителя Марокко Саіда Букіуда відправили до вʼязниці на пʼять років за те, що він критикував короля країни у фейсбуку – написав публікацію, де висловив незадоволення нормалізацією відносин Марокко з Ізраїлем. Чоловік подав апеляцію.  

Про це повідомляє The Guardian.

Король Марокко Мухаммед VI. Фото: Getty Images

Публікації у фейсбуку датовані кінцем 2020 року, коли сорокавосьмирічний Букіуд жив і працював у Катарі. Проте, коли чоловік дізнався, що його переслідують у Марокко, то видалив пости та закрив профіль.

Оскільки за конституцією Марокко зовнішні справи є прерогативою короля Мухаммеда VI, то критику рішень монарха в соцмережі суд визнав критикою самого Мухаммеда.

Вердикт суду Касабланки “суворий і незрозумілий”, заявив адвокат. Він додав, що, попри те, що його клієнт заперечував зв’язки з Ізраїлем, він не мав наміру образити короля.

Марокко та Ізраїль нормалізували відносини у грудні 2020 року, а в серпні 2021 року домовились про відкриття посольств. Після цього країни активізували співпрацю у сферах безпеки, торгівлі та туризму.

Але не всі марокканці підтримують це, особливо після приходу до влади в Ізраїлі в грудні 2022 року ультраправої коаліції на чолі з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху. Багато марокканців також мають сильні пропалестинські погляди.

Нагадаємо, на початку червня поточного року у Саудівській Аравії 29-річну художницю Манахель аль-Отайбі затримали за пости у твіттері й снепчаті, у яких вона підтримувала впровадження соціальних реформ на користь жінок. Її затримали ще в листопаді 2022 року. Активістка досі залишається під вартою, попри те, що її не засудили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter