У Саудівській Аравії художницю ув’язнили за пости у соцмережах на підтримку розширення прав жінок

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Саудівській Аравії 29-річну художницю Манахель аль-Отайбі затримали за пости у твіттері й снепчаті, у яких вона підтримувала впровадження соціальних реформ на користь жінок. Її затримали ще в листопаді 2022 року. Активістка досі залишається під вартою, попри те, що її не засудили. 

Про це пише The Guardian.

Джерело: The Gardian

Манахель аль-Отайбі, художницю й сертифіковану інструкторку з фітнесу, також звинувачують у використанні хештегу #societyisready, який закликає до скасування в країні правил чоловічої опіки. Також до справи Манахель додали свідчення релігійної поліції: вона нібито не носила “пристойного” одягу. Сестру активістки – Фуз аль-Отайбі також звинуватили в тому, що вона не носила “пристойного” одягу, але до свого арешту жінка змогла втекти із Саудівської Аравії. Іншу сестру, Мар’ям, відому захисницю прав жінок, правоохоронці затримали за протест проти правил опіки, але врешті-решт звільнили у 2017 році.

Випадок Манахель – це приклад лицемірства й вибіркового застосування драконівських законів з боку уряду Саудівської Аравії. Вони розміщують фото іноземних моделей у купальниках в Instagram для просування туризму в країні, але увʼязнюють саудівських жінок за те, що вони публікують фотографії без абаї“, – зазначив Халід Альджабрі, експерт із Саудівської Аравії й постійний коментатор американо-саудівських відносин.

Раніше у схожій справі громадянку Саудівської Аравії Сальму аль-Шехаб, колишню аспірантку університету Лідса, засудили на 34 роки ув’язнення. Сальму покарали за те, що вона мала обліковий запис у твіттері й підписувалася на “дисидентів й активістів”, а також робила репости з їхніх сторінок.

Останнім часом Саудівська Аравія намагається залучати більше туристів і створити імідж країни, яка лібералізує суворі правила щодо жінок. Але попри це уряд країни продовжує затримувати саудівських жінок, які закликають до більш фундаментальних реформ.

Справи Аль-Отайбі – ще один приклад порожніх обіцянок Саудівської Аравії, коли йдеться про реформи. Саудівських жінок, як і раніше, саджають у в’язницю. Вони постають перед фіктивними судами за відстоювання своїх прав або просто за те, що вірять, що тепер вони вільні носити те, що хочуть”, – зазначила Ліна аль-Хатлул, активістка із Саудівської Аравії, яка мешкає за межами королівства та очолює відділ моніторингу та захисту інтересів британської правозахисної групи ALQST.

Нагадаємо, на початку вересня 2022 року ще одну мешканку Саудівської Аравії засудили до 45 років позбавлення волі за пости у твіттері. 

Суд у справах про тероризм визнав Нуру бинт Саїд аль-Кахтані винною у “використанні інтернету для розриву соціальної структури” та “порушенні громадського порядку з використанням соціальних мереж”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter