Мешканку Саудівської Аравії засудили до 34 років в’язниці за підтримку активістів у твіттері

Дата: 20 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Саудівської Аравії жінку засудили до 34 років позбавлення волі за звинуваченням у підтримці активістів у твіттері. Це найбільш тривале ув’язнення, яке коли-небудь отримував активіст у країні.

Про це повідомляє The Guardian.

Сальма аль-Шехаб. Джерело: The Guardian

Антитерористичний суд Саудівської Аравії засудив Сальму аль-Шехаб після арешту в січні минулого року. 

Коли прокурор попросив розглянути інші ймовірні злочини жінки, апеляційний суд виніс новий вирок – 34 роки в’язниці з наступною 34-річною забороною на поїздки. Аль-Шехаб, яка має двох дітей, ув’язнили за твіти на знак солідарності з активістками прав жінок, а також за ретвіти дисидентів.

Європейська саудівська організація з прав людини назвала вирок аль-Шехаб “безпрецедентним і небезпечним”.

“Це найдовший тюремний вирок, призначений жінкам чи чоловікам, і це може бути кроком до подальшої ескалації проти них”, – заявили в організації.

Раніше аль-Шехаб прибула до Британії, щоб здобути ступінь доктора філософії в університеті Лідса. Вона повернулася додому в Саудівську Аравію в грудні 2020 року у відпустку й мала намір вивезти з країни дітей і чоловіка. Проте органи влади викликали жінку на допит і зрештою заарештували її.

Жінка досі може подати на апеляцію. Твіттер відмовився коментувати цю справу.

За словами правозахисників, у Саудівській Аравії останніми роками багато жінок-активісток піддалися несправедливим судам, які призвели до свавільних вироків. Деякі з них піддавалися жорстоким тортурам, включаючи сексуальні домагання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter