Жительку Харківщини підозрюють у впровадженні стандартів освіти РФ і вилученні української літератури як “нацистської”

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Під час тимчасової окупації Харківської області загарбники створили заклад освіти “Великохутірська гімназія тимчасової цивільної адміністрації Купʼянського району Харківської області”. Наразі українські правоохоронці повідомили про підозру 62-річній місцевій жительці, яка, за даними слідства, добровільно погодилась очолити заклад та обійняла посаду “виконувачки обовʼязків директора”.

Про це повідомляє Головне управління Національної поліції в Харківській області.

Фото: Національна поліція

Як зазначають у Нацполіції, “директорка” повідомила вчителів та батьків учнів про встановлення та поступове впровадження в новоствореній гімназії стандартів освіти РФ. Надалі жінка здійснювала набір технічного персоналу та педагогічного складу до цього закладу, закликала місцевих мешканців села Великі Хутори, які мають дітей шкільного віку, скеровувати їх на навчання до новоствореного закладу освіти.

Вона також здійснювала інвентаризацію майна гімназії та опис української літератури для її подальшого вилучення як “нацистської”. Згодом жінка отримала від представника окупаційної влади флешносій з електронними документами та сканованими копіями з навчальними програмами РФ та так званих “ДНР/ЛНР”, які окупаційна влада використовувала для впровадження стандартів освіти на окупованих територіях України.

Крім цього, як кажуть поліціянти, “директорка” почала підготовку приміщення гімназії до нового 2022–2023 навчального року, за особистим підписом склала відомість на канцелярське приладдя першокласників та список учнів.

Слідчі повідомили їй про підозру в колабораційній діяльності. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі із забороною обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років.

Раніше ZMINA писала, що до семи років ув’язнення заочно засудили мешканку тимчасово окупованого Мелітополя, яка обійняла посаду “заступниці міністра освіти і науки Запорізької області”. Суд визнав жінку винною в колабораційній діяльності.

У рішенні суду йдеться про те, що 39-річна жінка восени 2022 року добровільно обійняла посаду першої заступниці так званого “міністра освіти і науки Запорізької області” в окупаційній російській адміністрації.

Нагадаємо, що освітній омбудсман Сергій Горбачов пропонує доповнити документ, який регулює атестацію педагогічних працівників, можливістю позбавляти звання деяких педагогів. Йдеться про тих, кого притягували до відповідальності за злочини проти основ національної безпеки, булінг або мобінг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter