Освітній омбудсман пропонує позбавляти звання педагога за держзраду, булінг та мобінг

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Освітній омбудсман Сергій Горбачов пропонує доповнити документ, який регулює атестацію педагогічних працівників, можливістю позбавляти звання деяких педагогів. Йдеться про тих, кого притягували до відповідальності за злочини проти основ національної безпеки, булінг або мобінг і Мобінг – систематичне цькування, психологічний тиск..

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: Depositphotos

Маємо непоодинокі ситуації, коли педагогічний працівник, притягнутий до адміністративної відповідальності за булінг, згідно з рішенням суду, продовжує працювати в закладі освіти чи звільняється з одного і переходить на роботу до іншого. При цьому він зберігає всі педагогічні звання та кваліфікаційні категорії, в яких є великі сумніви. І, зокрема, продовжує працювати з тими дітьми, яких він булив. А так не має бути“, – зауважив Горбачов.

В українському законодавстві зазначається, що педагог повинен дотримуватися професійної етики, виявляти повагу до гідності, прав, свобод і законних інтересів всіх учасників освітнього процесу, а також захищати їх від усіх можливих форм насилля, зокрема й психологічного.

“Якщо замість захисту учасник освітнього процесу зазнає булінгу або мобінгу, то у таких випадках виникають сумніви щодо професіоналізму педагогічного працівника, його відповідності кваліфікаційним вимогам“, – додав освітній омбудсман.

Так само планують позбавляти звання педагогів вчителів з тимчасово окупованих територій, які пішли на співпрацю з окупантами та вчинили злочини проти національної безпеки.

“Правоохоронні органи розслідують сотні справ про колабораційну діяльність педагогічних працівників. Вже є перші вироки. Але через недосконалість законодавства суди не завжди призначають додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю”, – пояснив освітній омбудсман.

Приміром, є випадки, коли педагог, через колабораційну діяльність позбавлений права обіймати посади, повʼязані з освітніми та виховними функціями, але водночас може працювати в органах управління освітою. А директор, якого засудили за колабораціонізм, може працювати у закладах освіти викладачем.

“Люди, які за рішенням суду були визнанні винними у колабораціонізмі, державній зраді тощо, мають бути відсторонені від педагогічної діяльності або хоча б на певний час позбавлені права працювати з дітьми, адже педагоги виховують наше майбутнє покоління, що є основою нашої держави”, – наголосив Горбачов.

Він сподівається, що Міністерство освіти і науки України візьме до уваги ці пропозиції.

Нагадаємо, що мовознавиця і колишня нардепка Ірина Фаріон програла суд з поновлення на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету “Львівська політехніка”.

Її звільнили через порушення 41-ї статті Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням цієї роботи.

Громадськість обурили слова колишньої нардепки про бійців ЗСУ, які не розмовляють українською. Вона назвала їх “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”. Цікаво, що Фаріон за радянських часів агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено в її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Сама Фаріон не вважає себе винною і просить покарати військових, які нецензурно відповіли їй на образи, та називає хвилю обурення її поведінкою в суспільстві “злучкою варварського зовнішнього ворога з прихованим внутрішнім”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter