Журналісти просять владу розробити прозорі правила роботи в умовах війни

Дата: 28 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Журналісти звернулися до президента Володимира Зеленського, Офісу глави держави, Міноборони, Служби безпеки, Генштабу та Міністерства закордонних справ з проханням припинити цькування медійників і розробити прозорі й зрозумілі правила щодо висвітлення воєнних дій, зокрема російських обстрілів.  

Відповідне звернення 28 березня оприлюднили на сайті Інституту масової інформації.

Джерело: pexels.com

“Ми, українські та іноземні журналісти, а також медійні й громадські організації та рухи, вимагаємо негайно вжити всіх заходів, щоб припинити цькування журналістів, які є найбільшими союзниками України в цій війні. Ми також вимагаємо залучити кваліфікованих технічних спеціалістів та розробити прозорі правила щодо висвітлення російських обстрілів”, – йдеться в документі.

Представники медіаспільноти наголосили на тому, що саме завдяки роботі журналістів та ЗМІ світ і громадяни України дізнаються про злочини Росії, про гуманітарну катастрофу, до якої вони призвели, руйнування та жертви російських обстрілів. Саме завдяки вільній і безперешкодній роботі іноземних журналістів світ зараз підтримує Україну. Натомість російська диктатура докладає всіх зусиль, щоб винищити незалежних журналістів і редакції. 

Через систематичні необґрунтовані заяви посадовців і офіційних структур у суспільстві почали вбачати зраду та “коригування вогню” в роботі всіх без винятку журналістів, що є надзвичайно шкідливим для України, вважають підписанти заяви. 

Вони закликали негайно розв’язати ключові проблеми для того, щоб покращити ситуацію з роботою журналістів.

  1. Врегулювати питання з акредитацією журналістів від Міністерства оборони. Надати роз’яснення підрозділам тероборони та Служби безпеки на місцях, що означає ця акредитація. Якщо від журналістів вимагають додаткових документів для підтвердження акредитації МО, то вказати, якими саме повинні бути ці документи, щоб зняти питання до журналістів. 
  2. Припинити практику “ручного режиму” доступу журналістів до місць знімання. Генерали армії повинні вирішувати бойові завдання, а не витрачати свій безцінний час на мікроменеджмент знімальних груп на місцях. 
  3. Залучити технічних спеціалістів і розв’язати нарешті питання про висвітлення артилерійських та ракетних обстрілів, місць руйнувань. Дозволити журналістам працювати на місці відразу після обстрілів, але за необхідності запровадити ембарго на публікацію інформації після обстрілів. Рішення про висвітлення обстрілів має бути обґрунтованим спеціалістами та прозорим.
  4. Врегулювати питання про висвітлення точок роздавання гуманітарної допомоги, бомбосховищ, життя мирних міст тощо. Нагадуємо, що інформація про ці місця є загальнодоступною, і, навпаки, органи влади та активісти просять медіа її поширювати для інформування громадян. 
  5. Надавати всіляке сприяння роботі українських журналістів на рівні з іноземними медіа і припинити “подвійні стандарти” в ставленні до іноземних і українських журналістів.

Заява відкрита до підписання журналістами й медійними організаціями. Щоб долучитися до підписантів, звертайтеся на info@imi.org.ua.

Наразі звернення підписали представники Медіаруху, ІМІ, ГО “Громадське телебачення”, ІА Заборона Медіа, Центр прав людини ZMINA та інші представники медіаспільноти України.

Нагадаємо, що в Україні почастішали випадки недовіри та висловлення підозр у диверсійній діяльності журналістам, які сумлінно виконують свої професійні обов’язки та мають відповідні документи та акредитації.

На думку виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, подібний сплеск “шпигуноманії” могли спричинити неодноразові заяви представників влади та офіційних відомств про можливу шкоду від журналістської роботи. Такі заяви, за її словами, звучали від представників СБУ, ЗСУ, з вуст голів міст і військових обладміністрацій.

Як відомо, 17 березня Центр протидії дезінформації поширив попередження про те, що на територію країни можуть потрапити диверсійні групи, які прикриватимуться журналістськими посвідченнями із зазначенням певних ЗМІ. Йшлося про посвідчення відеоагентств, пов’язаних з Russia Today, що можуть мати назви Ruptly, “Канал Redfish” чи “Агенція Maffick”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter