Полюють як на диверсантів: журналісти скаржаться, що стають мішенями для шпигуноманії попри наявність посвідчень та акредитацій

Дата: 28 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні почастішали випадки недовіри та висловлення підозр у диверсійній діяльності журналістам, які сумлінно виконують свої професійні обов’язки та мають відповідні документи та акредитації. 

Про наявність подібного “полювання на відьом” під час війни представники медійної спільноти повідомляють, зокрема, у соцмережах. 

Колаж: ZMINA

Так, медіапродюсер, фотограф Антон Скиба розповів про “розшук” як “диверсантів” австрійських медійників, яких він знає від 2014 року. 

“Ймовірних диверсантів розшукують за “надійним джерелом” неназваного тг-каналу. Цілі – законні журналісти австрійських громадських телеканалів, яких я знаю особисто з 2014 року… Як завжди, журналісти є пріоритетними мішенями, яких можна підозрювати в ненавмисному або навмисно спланованому дезінформаційній війні через її види”, – написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

Він навів скриншот відповідного повідомлення в телеграм-каналі.

“Журналістів незаконно заарештовують, затримують, б’ють, викрадають, стріляють. Вся громада, яка покриває війну Росії в Україні, зараз знаходиться під величезним тиском та загрозами. І на ті випадки треба реагувати негайно, поки не стало гірше!” – підкреслив Скиба.

У коментарях під публікацією журналістка Ольга Косова розповіла, що зіткнулася з неприємною для себе ситуацію на одному з блокпостів Києва. В неї забрали телефон, довго перевіряли соцмережі “на наявність зв’язків у Росії”. Це сталося після того, як дівчина показала журналістське посвідчення разом з відповідним е-мейлом від пресслужби Міноборони. Водія журналістки не перевіряли взагалі.

Водночас журналістка “Громадського” Анна Цигима написала в коментарі, що також стикалася зі складнощами у виконанні професійних обов’язків через сплеск “шпигуноманії”.

“Мене і мою камеру трохи не побили в центрі Львова, я знімала героїв (маленьку дівчинку), і на мене напало близько десяти людей, кричали й викликали поліцію. Прескарти й розмови на цих людей уже не діють, вони налякані й заряджені дуже сильно”, – розповіла вона.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк у коментарі ZMINA сказала, що подібний сплеск “шпигуноманії” могли спричинити неодноразові заяви представників влади та офіційних відомств про можливу шкоду від журналістської роботи. Такі заяви, за її словами, звучали від представників СБУ, ЗСУ, з вуст голів міст та військових обладміністрацій.

“Масово з усіх офіційних джерел почали йти нічим не підтверджені заяви про те, що робота журналістів – це погано. Насправді Україна виграє в інформаційній війні тільки завдяки фантастичній роботі журналістів, яка набагато краща, ніж була 2014 року”, – переконана вона.

Як відомо, 17 березня Центр протидії дезінформації поширив попередження про те, що на територію країни можуть потрапити диверсійні групи, які прикриватимуться журналістськими посвідченнями із зазначенням певних ЗМІ. Йшлося про посвідчення відеоагентств, пов’язаних з Russia Today, що можуть мати назви Ruptly, “Канал Redfish” чи “Агенція Maffick”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter