Журналісти “Української правди” почали отримувати погрози в інтернеті після репортажу про відпочинок чиновників за кордоном — CPJ

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Після публікації 27 січня “Українською правдою” розслідування Михайла Ткача, де стверджувалося, що експрем’єр-міністерка, лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко на початку 2023 року їздила в Дубай на канікули, а також про перебування там інших чиновників і політиків, журналіст, а також головна редакторка видання Севгіль Мусаєва почали отримувати в соцмережах сотні погроз.

Про це Мусаєва й Ткач розповіли Комітету захисту журналістів (CPJ).

Михайло Ткач, Севгіль Мусаєва

Скриншоти повідомлень, наданих ними CPJ, показали, що акаунти у фейсбук надсилають повідомлення з погрозами про те, що Мусаєву “одного разу притягнуть до відповідальності за все” і критикують Ткача за те, що він покинув країну під час війни.

Ткач повідомив CPJ, що перед публікацією розслідування отримав повідомлення у фейсбуку із написом: “Помри, ти стерво”, надіслане з облікового запису, який називався “Сергій Сергій” і не містив жодної іншої інформації.

У повідомленнях користувачі “намагаються знущатися з Ткача і редакції “Української правди, це психологічні атаки”, впевнена Мусаєва.

За словами головредакторки “УП”, перед публікацією розслідування фахівці зі зв’язків з громадськістю та політичні аналітики казали їй, що, на їхню думку, Тимошенко готується використовувати ботоферму або мережу маніпульованих акаунтів у соціальних мережах для “нападів” на журналістів та видання.

Мусаєва розповіла CPJ, що це знущання йде від представників партії Тимошенко. Водночас вона стверджувала, що тиск йде від “фанатів” Тимошенко та анонімних комп’ютерних ботів. Вона назвала ці повідомлення “фактичним тиском партії на пресу”.

“Це триватиме, і я не знаю, чим це може закінчитися. Це неправильно, це негарно, і цього не мало статися”, — сказала Мусаєва.

За словами Мусаєвої, адвокати видання планують звернутися до поліції через тиск.

Координаторка програми CPJ в Європі і Центральній Азії Гульноза Саїд наголосила на тому, що українська влада повинна провести швидке і ретельне розслідування ситуації з “Українською правдою і забезпечити вільну діяльність представників преси, яка служить суспільним інтересам.

У коментарі CPJ співробітниця пресслужби партії Наталія Лисова повідомила, що твердження про те, що лідерка ВО “Батьківщина” організовувала кампанію тиску в мережі на “УП” та співробітників, є “нічим не доведеною нісенітницею”.

Нагадаємо, що за даними Інституту масової інформації, 2022 року в Україні зафіксували 567 порушень свободи слова, з них 470 вчинила Росія під час повномасштабного вторгнення, 97 сталося внаслідок дій українських громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter