Журналісти просять свідків російських звірств на Київщині ділитися з ними фото- та відеодоказами, щоб знайти винних

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Свідків вчинення росіянами вбивств і страт цивільних, зґвалтувань жінок та мародерств на Київщині просять поділитися фото- та відеодоказами, які б допомогли встановити імена винних та притягнути їх до відповідальності. 

З таким закликом виступили в групі журналістів-розслідувачів з команди Conflict Intelligence Team. 

Тіло загиблої людини на мосту на виїзді з Ірпеня. Фото: Chris McGrath / Getty Images

Команда Conflict Intelligence Team, як і журналісти з Bellingcat та InformNapalm, розслідують події, що відбуваються під час збройних конфліктів, зокрема в Україні, Сирії, Лівії та Центральноафриканській Республіці. Роблять це вони за допомогою відкритих джерел. Раніше, наприклад, вони розкривали факти використання Росією заборонених касетних бомб у війні в Україні. 

Розслідувачі кажуть, що після появи перших доказів звірств російських військових на Київщині вирішили, що всіма силами сприятимуть у пошуку винних та притягненні їх до відповідальності.

“Члени нашої команди були вражені приголомшливими фотографіями мирних жителів, убитих під час окупації північного заходу Київської області, насамперед міста Буча. Хоча в нашій невеликій команді немає ресурсів на своє незалежне розслідування, ми вважаємо своїм обов’язком сприяти в пошуку винних та притягненні їх до відповідальності: по-перше, ми намагатимемося встановити частини та підрозділи (аж до дрібних), що брали участь в окупації, а по-друге, ми спробуємо зібрати (як у відкритих джерелах, так і від наших контактів) та підготувати докази для передання їх до Міжнародного кримінального суду та інших структур, які проводитимуть повноцінне кримінальне розслідування”, – розповіли про свої плани журналісти. 

Тіло на сходинковій клітинці в одному з житлових будинків у місті Буча, 3 квітня 2022 року. Фото: AP Photo / Vadim Ghirda

У команді Conflict Intelligence Team кажуть, що майже впевнені, що у вбивствах винні або ж військовослужбовці збройних сил РФ, або ж Росгвардії. Доказами цього слугують як розповіді цивільних, так і ролики, на яких видно, як російська техніка відкриває вогонь по мирних людях на Київщині: 

“Нам уже достеменно відомо, що на територію Білорусі, звідки розпочався наступ на Київ, перед вторгненням прибули сили Східного військового округу, а також десантні частини, наприклад підрозділи 76 десантно-штурмової дивізії та 98 повітряно-десантної дивізії. Крім того, в області була помічена техніка Росгвардії, а на аеродромі в Гостомелі були присутні “кадирівці”.

Безпосередньо в Бучі під час окупації зафільмували десантну техніку, припарковану біля будинків, можливо зайнятих російськими солдатами. Також є свідчення про участь у боях у цьому районі 104 парашутно-десантного полку вже згаданої 76 дивізії. Окрім цього, як мінімум двоє військових із 234 полку тієї ж дивізії були присутні в районі Бучі, де один з них потрапив у полон, а ще один загинув.

Спорядження полонених російських окупантів, вилучене наприкінці лютого на Київщині. Фото: телеграм-канал Ukraine NOW
Паспорт одного з російських окупантів, який здобули в бою українські захисники на Київщині наприкінці лютого. Фото: телеграм-канал Ukraine NOW

“Полонений Тимофій Бобов також згадує на допиті про “два КамАЗи ОМОНу” Росгвардії, які зайшли разом з ними до Бучі, – на одному з відео справді є техніка, що горить. У репортажі BBC про тяжкі втрати 331 парашутно-десантного полку 98 повітряно-десантної дивізії також пов’язують цю частину з боями в районі Ірпеня – Бучі – Гостомеля, але ми не маємо підтвердження цієї інформації”, – кажуть розслідувачі. 

Частина ліквідованих на Київщині російських військових із 331 парашутно-десантного полку, про смерть яких інформацію вдалося підтвердити журналістам BBC. Фото: BBC

Напередодні того, як Київщину звільнили від окупантів, Росія заявляла про “зачищення” населених пунктів у напрямку Буча – Гостомель – Озера, в яких брала участь морська піхота. Журналісти кажуть, що, ймовірно, йдеться про 40 або 155 окремі бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту. Про втрати серед особового складу останньої вже надходила інформація, а російське міністерство оборони навіть надало їй найменування гвардійської “за масовий героїзм та відвагу” наприкінці березня. 

Водночас, як зазначають у Conflict Intelligence Team, ця новина навряд чи може бути доказом того, що масові вбивства в Бучі чинили саме морські піхотинці.

Повідомлення на сайті російського видання “Інтерфакс” від 1 квітня 2022 року про так зване “зачищення” на Київщині, яке мали проводити морські піхотинці

Журналісти просять ділитися з ними фотографіями, відеозаписами та будь-якою іншою інформацією про російські сили, які брали участь в окупації.

“Нас особливо цікавлять тактичні знаки (зазвичай меншого розміру, ніж “V”) на техніці та відзнаки (петлиці, шеврони, нашивки з іменами) військовослужбовців. Заздалегідь дякуємо за допомогу і знову висловлюємо надію, що правосуддя над убивцями мирних жителів та іншими військовими злочинцями буде невідворотним”, – зазначила команда. 

Інформацією можна ділитися через електронну пошту info@citeam.org або телеграм-канал @leviev. Також українцям, які готові розповісти державним органам про ці чи інші військові злочини, нагадали про можливість зробити це за допомогою телеграм-бота @russian_war_tribunal_bot.

Нагадаємо, що після звільнення Київщини від російських загарбників на експертизу вивезли понад 400 тіл цивільних. Своєю чергою російське військове керівництво називає публікацію доказів звірств росіян у регіоні “черговою провокацією”.

Пам’ятайте, що допомогти фіксувати злочини росіян може кожен, хто стає їхнім свідком. Зробити це можна за допомогою єдиної платформи для збору інформації. Українці вже допомогли зібрати майже 5 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів Росії.

Фотографія обкладинки: eprimefeed.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter