Журналісти показали, який вигляд має табір для полонених росіян на Заході України

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У середньому на одного російського військовополоненого Україна витрачає на місяць 3 тисячі гривень, а харчуються полонені так, як офіцери української армії. 

Про це розповіла “Радіо Свобода” заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька

Для російських військовополонених в Україні створили понад пів сотні дільниць, що розташовані майже в кожному регіоні країни, й один табір, розміщений на заході. У Моніторинговій місії ООН казали, що розташований він на Львівщині. 

Адміністрація не називає кількості полонених, яких утримують там, кажучи лише, що їх багато. Переважна більшість, як зазначають журналісти, – це військовополонені з ОРДЛО. Табір займає всі будівлі й площу пенітенціарної установи.

“Тут немає жодного засудженого, лише військовополонені. Їхній шлях установою складається з трьох етапів і починається з приймального пункту. У ньому полонений отримує два комплекти одягу-форми, засоби гігієни, відвідує лазню, і за згоди його можуть підстригти”, – розповідають про умови росіян кореспонденти. 

У таборі діють три структурні дільниці – карантин, де проводять перші 14 днів полонені, індивідуальна робота та адаптація й посилений контроль.

“Карантин для того, щоб вивчити особу, виявити якісь захворювання, зокрема інфекційні. Ми не знаємо, звідки саме до нас везуть військовополонених. Процедура приймання військовополоненого відрізняється від засудженого. Бо засуджені приїжджають зі своїми речами, полонені – без нічого”, – пояснює наглядач табору.

У житловій зоні військовополонені мешкають у кімнатах, де від 10 до 15 ліжок. Біля кожного – невисока приліжкова шафа, а на бильці одного з ліжок прив’язано вервицю.

Є в таборі й приміщення, де росіяни дивляться телебачення.

“Як у пенітенціарних закладах, тут (у таборі. – Ред.) чіткий розпорядок дня – харчування, дозвілля, перегляд телебачення, прогулянка, робота. Військовополонені займаються деревообробкою – виготовляють, зокрема, піддони”, – розповідають про побачене журналісти. 

За словами Висоцької, Росія не зацікавлена в поверненні полонених з ОРДЛО. 

“Думаю, що навіть після закінчення війни ми матимемо клопіт, що з цими людьми робити. Всі вони мають статус військовополонених. Ми виявляємо максимальну цивілізованість, створили умови з тих бюджетів, які маємо, що можемо собі дозволити як воююча країна. Такі умови не можуть бути прирівняні як катування і ніяк не порівнюються з тими, як українські герої перебувають у полоні або на територіях “ЛНР” і “ДНР” чи Росії… Умови утримання полонених мають бути як військових. Женевська конвенція зобов’язує державу, яка утримує в полоні військових, харчувати так полонених, як вона харчує свої збройні сили. Військовополонений харчується так, як офіцер української армії”, – каже заступниця міністра. 

Нагадаємо, що досі немає інформації про точну кількість військовополонених ні в Росії, ні в Україні.

Серед полонених у РФ українців понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а також понад 1,5 тисячі цивільних, яких тримають як “обмінний фонд”. Монітори ООН не мають доступу до українських військовополонених у Росії, однак знають про їхні катування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter