Журналісти дізнались, як за гроші європейські депутати вимагали визнати Крим російським

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Російське політичне керівництво займалось налагодженням відносин з політиками одразу кількох країн Європи, аби ті після 2014 року виступали за легітимізацію анексії Криму та просували кремлівські наративи за гроші.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів “Важливих історій”, Eesti Ekspress, OCCRP, IRPI та Profil. 

Саргіс Мірзаханян. Фото: “Важливі історії”

За цією роботою стояла команда Саргіса Мірзаханяна – піарника, який на момент анексії Криму був помічником депутата Держдуми Ігоря Зотова, а також членом експертної ради комітету російської Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків із співвітчизниками.

Окрім цього, Мірзаханян мав зв’язки в адміністрації російського президента, наприклад, спілкувався з працівником АП Іналом Ардзінбою. Разом вони обговорювали замовні публікації в українських та російських медіа, наймання блогерів та інтернет-провокаторів, а також організацію проросійських мітингів.

Ім’я Мірзаханяна вже з’являлось в українських медіа. 

Одним із “міжнародних проєктів” піаргрупи Мірзаханяна було внесення у 2016 році радою італійського регіону Венето документа про визнання Криму російським і вимогою зняти санкції з Росії. 

“Вийшла бомба!” – писав Мірзаханян у листі своїм співробітникам у квітні того року.

Одним з авторів документа став італійський депутат Стефано Вальдегамбері, який на запит журналістів не відповів. Проросійські резолюції ухвалили ще два італійських регіони Лігурія та Ломбардія, а потім документ внесли до сенату Італії, однак той її не підтримав.

Стефано Вальдегамбері та голова окупаційної російської адміністрації у Криму Сергій Аксьонов. Фото: фейсбук-сторінка Аксьонова

Зі злитого хакерами листування Мірзаханяна стає відомо й про такі кампанії в Австрії. Розцінки для парламенту країни трохи відрізнялися: 20 тисяч євро за внесення та плюс ще 15 тисяч у разі позитивного голосування. 

Одним з найуспішніших проєктів журналісти назвали Кіпр: там у 2016-му парламент підтримав подібну постанову й вимагав зняти персональні санкції з окремих росіян.

У листах російського піарника знайшли “плани дій” для Латвії, Греції та Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

“Проштовхування резолюцій із кремлівським наративом — лише частина інтенсивної взаємодії команди Мірзаханяна з європейськими політиками та медіа. Пул дружніх російським лобістам правих євродепутатів неодноразово їздив до окупованого Криму. Найбільш представницькі делегації десантувалися на щорічний Ялтинський міжнародний економічний форум, започаткований через рік після “приєднання” півострова”, – розповідають розслідувачі. 

У листах Мірзаханяна є листування з Леонідом Слуцьким, головою Комітету Держдуми з міжнародних справ. З неї випливає, що 2017 року Мірзаханян і Слуцький разом працювали над тим, щоб привезти на майбутні російські вибори максимально численну делегацію з так званих “іноземних спостерігачів”, яка складається з тих самих європейських депутатів правого спрямування. 

Так, у 2021-му вже згадуваний Вальдегамбері, завітавши до штабу спостереження за російськими виборами, заявив : “Мене вразила прозорість всього, що відбувається у вас, те, як ви залучаєте дуже багато людей у ​​цей процес, як все контролюється. Думаю, нам потрібно брати з вас приклад, копіювати вашу систему, а не критикувати її”. 

Нагадаємо, що у Німеччині група людей збирала пожертвування на оснащення засобами зв’язку 42 мотострілецької дивізії РФ з Чечні, що бере участь у повномасштабному вторгненні в Україну. Займається збиранням коштів і подружжя українки та російського ексвійськового, які приховують свої зв’язки з російською владою. 

Європарламент ще декілька років тому визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter