Журналісти CNN припускають, що знайшли у Білорусі табір для політв’язнів

Дата: 06 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Журналісти американського телеканалу CNN заявляють, що знайшли на території Білорусі табір для політичних в’язнів. 

Про це повідомляє CNN.

Табір знаходиться біля селища Новоколосово за годину їзди від Мінська на території радянського ракетного сховища, що займає більше 200 акрів. Як свідчить відео з місця, на території, яку огородили електрифікованим парканом, побудували бараки. 

Жодних доказів того, що на там утримують людей, наразі у журналістів немає. Однак представник західної розвідки сказав CNN, що використання об’єкта як табору для військовополонених “можливе”. Не відкидають такого варіанту й білоруські опозиціонери. 

“Не дивно, що (президент Олександр Лукашенко. – Ред.) намагається побудувати щось на зразок табору для в’язнів, тому що прийде нова хвиля протесту. Її можуть спровокувати його заяви чи економічна ситуація. Але вона прийде. Він це розуміє і хоче бути готовим краще, ніж торік”, – прокоментував кадри, зафільмовані CNN, старший радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франак Вічорка.

Місцеві жителі також називають побудовані об’єкти табором. 

Ще на початку поточного року ініціатива BYPOL, заснована колишніми білоруськими силовиками, опублікувала аудіозапис, на якому звучить чоловічий голос, схожий на голос заступника міністра внутрішніх справ країни Миколи Карпенкова.

На записі він говорить про застосування спецзасобів стосовно учасників акції протесту, обговорює вбивство одного з них, а також про можливість створення “табору” для ізоляції опонентів самопроголошеного Олександра Лукашенка:

“Створюється база даних. У цій базі даних, хто потрапив вдруге, той повинен там і залишитися. Сказано розробити, зробити табір, ну не для військовополонених, не для інтернованих навіть, а табір для особливо острокопитних, такий для відселення. І поставити колючий дріт, виходить, по периметру”.

Офіційно білоруські силовики не підтвердили справжність запису, однак опозиціонери стверджували, що незалежна експертиза підтвердила це. 

Білоруське МВС раніше уже повідомляло, що створило базу з даними протестувальників, куди вносили стать, вік та навіть хобі людей, затриманих на протестах. Нещодавно про автоматизовану інформаційну систему “Слід”, яка призначена для накопичення і зберігання “найважливішої інформації, наявної в матеріалах кримінальних справ” щодо протестувальників, розповів й голова Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження з тисячами затриманих.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter