Журналісти Bihus.Info остаточно виграли справу проти Ігоря Гладковського

Дата: 18 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Касаційний цивільний суд (Верховний Суд) 16 лютого відхилив скаргу Ігоря Гладковського у справі проти журналістів Дениса Бігуса і Лесі Іванової щодо визнання недостовірним та спростування розслідування про корупцію в оборонній сфері.

Таким чином, суд остаточно став на бік журналістів, повідомляється на сайті Bihus.Info.

Ігор Гладковський. Джерело: 24tv.ua

Розслідування “Армія.Друзі.Бабки” про корупційні схеми в оборонному секторі журналісти оприлюднили 2019 року. Зокрема, у ньому йшлося про участь у цих схемах Ігоря Гладковського – сина тодішнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського.

Гладковський-молодший після виходу програми подав до суду, вимагаючи визнати її недостовірною і спростувати в повному обсязі.

У липні 2020-го суддя Подільського районного суду Володимир Гребенюк цей позов задовольнив.

Проте 9 грудня 2021 року Київський апеляційний суд скасував це рішення і постановив відмовити Гладковському в його позовних вимогах в повному обсязі.

“Тепер Касаційна інстанція залишила цю постанову Київського апеляційного суду в силі. Повний текст поки не оприлюднений”, – йдеться в повідомленні на сайті видання.

Інтереси журналістів в суді захищали адвокати Олександр Бурмагін та Євген Воробйов (ГО “Платформа прав людини”), Масі-Мустафа Найєм та Юрій Мельник (Юридична компанія “Міллер”), Марія Музичка (Bihus.Info).

Журналісти нагадали деталі справи. Навесні 2019 року після публікації розслідування Військова прокуратура ГПУ вручила підозри партнерам Гладковського – Віталію Жукову й Андрію Рогозі у справі про несплату податків ТОВ “Оптимумспецдеталь”, центральною фірмою схеми, через яку вони торгували з оборонними заводами.

Податки в сумі 27 млн грн компенсували, прокуратура намагалася звільнити фігурантів від відповідальності й закрити провадження за фактом відшкодування завданих збитків. Але суд відмовився закрити справу. Розслідування не тільки щодо податків, а й корупції продовжило Національне антикорупційне бюро (НАБУ).

Влітку 2020-го детективи НАБУ вручили Жукову ще дві підозри: по несплаті податків в 46 млн грн, а також про хабар директору оборонпромівського “Ізюмського приладобудівного заводу” Сергію Філоненку.

Вже 2021 року НАБУ вручило Жукову ще одну підозру – за хабар Ігорю Гладковському. За даними слідства, він заплатив 35 тисяч доларів за вплив на посадовця УОП Павла Букіна, щоб очолюваний ним “Укрспецекспорт” дав 7 млн грн фінансової допомоги Житомирському бронетанковому заводу. Той своєю чергою мав розплатитися з “Оптимумспецдеталлю”, тобто з Жуковим, за запчастини.

У березні 2021 року Жукова звільнили від відповідальності через строки давності. 

На відміну від Жукова, якого підозрювали у наданні неправомірної вигоди, у Гладковського, якого підозрюють в її отриманні, – строки давності тоді ще не спливли, тож обвинувальний акт за зловживання впливом скерували до суду у квітні 2021.

За даними слідства, саме завдяки йому “Оптимумспецдеталь” отримувала преференції під час укладення договорів та розрахунків з “Укроборонпромом”, за що він отримував неправомірну вигоду орієнтовно 50% від загальної суми прибутку учасників схеми. Наразі ця кримінальна справа Ігоря Гладковського розглядається в суді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter