Журналістка Величко заявила про стеження, ймовірно, з боку силовиків

Дата: 27 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Журналістка Любов Величко, яка стала об’єктом цькування в мережі після виходу розслідування про популярні телеграм-канали, заявила про ймовірне стеження з боку правоохоронців. Причиною, за словами журналістки, став її текст про нібито провал спецоперації з доставлення з Білорусі до України так званих вагнерівців, проведення якої офіційно українські спецслужби заперечують. 

Про це вона повідомила на сторінці у фейсбуку. 

Темний Chevrole Lacetti вчора переслідував мій автомобіль. Демонстративно, попри купу маневрів та блукань вуличками на…

Опубліковано Lyubov Velichko Четвер, 27 серпня 2020 р.

За словами Величко, 26 серпня вона помітила стеження, коли поверталася додому. 

“Темний Chevrole Lacetti переслідував мій автомобіль. Демонстративно, попри купу маневрів та блукань вуличками на шляху додому. Було темно, за 100 метрів до мого будинку (це приватний сектор), у місці, де не світить ліхтар, стояв чоловік років 40 в чорній куртці. Щойно автомобіль зрівнявся з ним, він посвітив на водійське сидіння ліхтарем”, – розповіла вона. 

Коли журналістка не знайшла номера автомобіля в базі МВС, то припустила, що це можуть бути спецслужби. 

“За законом такі номери прикриття зазвичай використовують правоохоронці (СБУ, Нацпол тощо) в рамках оперативно-розшукових дій. Тому я відправила запити в усі правоохоронні органи, бо мені цікаво, чи є я об’єктом слідчих оперативно-розшукових дій”, – пояснила Величко. 

Ймовірне стеження журналістка розцінила як залякування за свою журналістську діяльність. Річ у тім, що 24 серпня на сайті Mind вийшов її текст про нібито зірвану спецоперацію українських спецслужб, у межах якої до України мали доставити так званих вагнерівців, затриманих у Білорусі напередодні виборів та відісланих згодом до РФ.

У тексті наводять слова чоловіка, який називає себе причетним до проведення спецоперації, та декілька фотографій паспортів російських найманців, які, зокрема, воювали на боці бойовиків на Донбасі. Офіційно українські спецслужби заперечують проведення спецоперації та наголошують, що в інформаційному полі новина про це з’явилася спочатку в російських медіа. 

Нагадаємо, що нещодавно Величко поскаржилась у ДБР на слідчу, яка не розслідує її справу про погрози, які вона почала отримувати після розслідування про популярні телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії та впливають на роботу Верховної Ради. Журналістка проаналізувала 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах “Темный рыцарь”, “Макс Бужанский”, Dubinsky.pro, “Легитимный” та “Резидент” і дійшла висновку, що два останніх можуть адмініструвати з території Росії.

Наступного дня після публікації кожен із цих телеграм-каналів поставив по чотири новини, в яких за допомогою вигаданих фейків намагалися переконати підписників у тому, що канали не адмініструються з РФ. А вже 15 липня Величко почала отримувати погрози від реальних та фейкових користувачів, які обіцяли знайти її і покарати за такі розслідування.

Відомо, що, згідно з дослідженнями Інституту масової інформації, 41% жінок не почуваються в безпеці, працюючи в українських медіа. Також 14% опитаних журналісток отримували листи з погрозами, а трохи менше ніж половина стикалися з фізичним насильством (погрозами, нападами тощо) у зв’язку зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter